Published On: Tue, Jun 20th, 2017

DODIK: Nijedan predstavnik Srpske nema mandat forsirati put BiH u NATO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da nijedan predstavnik Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, od srpskog člana Predsjedništva pa naniže, nema mandat forsirati put BiH u NATO, a u ime Republike Srpske. Na pitanje Srne da prokomentira današnji sastanak izaslanstva BiH, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Roz Gotemeler u Bruxellesu, Dodik je rekao da su Ivaniću stavovi Srpske poznati, te da vjeruje da će se u okviru njih i kretati.

“Članstvo u NATO je dobrovoljno. U BiH ne postoji konsenzus o pristupanju BiH tom savezu i taj stav je vjerojatno poznat i čelnicima NATO-a. U Republici Srpskoj postoji konsenzus svih stranaka, uključujući i stranke iz Saveza za promjene, da mi nećemo dati suglasnost za NATO integracije BiH, čime bi postavili granicu tog saveza na Drini”, istaknuo je Dodik.

On je rekao da se Republika Srpska protivi ideji da odluku o članstvu u NATO donose političke elite, te naglasio da to treba učiniti narod na referendumu.

“Na taj čin nas posebno obvezuje činjenica da je NATO savez ne tako davno bombardirao našu zemlju i naš narod i da samo taj narod može reći hoćemo li ići u pravcu NATO integracija ili ne”, istaknuo je predsjednik Srpske.

On je ponovio da Republika Srpska podržava dijalog sa svim međunarodim organizacijama i savezima, uključujući i NATO, samo što nikada neće podržati da na prevaru ili silu bude ugurana u članstvo u tom savezu.

“Knjiženje perspektivne vojne imovine na Ministarstvo obrane BiH je protuzakonotio i protuustavno i Republika Srpska će iskoristiti sve pravne i političke mehanizme da zaustavi nasilje nad Ustavom. Uvjereni smo da ni NATO savez ne želi vidjeti BiH u svom članstvu ako bi do tog statusa došla koristeći nezakonite i neustavne aktivnosti, varajući pri tom pola države”, istaknuo je predsjednik Republike Srpske.

On je naveo da predstavnici NATO-a moraju znati da ovo što se pokušava uraditi preko Pravobraniteljstva, a u vezi s imovinom predstavlja nagrublje kršenje Ustava BiH. Dodik je poručio da Republika Srpska ostaje partner NATO savezu u borbi protiv terorizma i na ostalim sigurnosnim izazovima koji se eventualno mogu ukazati i bez formalnog članstva u tom savezu./HMS/