Utorak, 25 lipnja, 2024

VIDEO: Razriješena ubojstva Delalića, Govedarice, te pljačke banke i pošte

Must Read

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u akciji “Lutka” istražuje najveću zločinačku organizaciju u BiH, koja je počinila veći broj kaznenih djela ubojstva, trgovine opojnim drogama, priprema ubojstava, od kojih se posebno izdvaja pripremanje ubojstava policijskih službenika koji su istraživali kaznenih djela članova ove grupe, izjavio je direktor Sipe Goran Zubac.

“U potpunosti smo dokumentirali i rasvijetlili ubojstva Ramiza Delalića Ćele, teško ubojstvo Borisa Govedarice, teško ubojstvo Vladimira Mačara i Radeta Magazinovića, kao i krivično djelo pokušaj potstrekavanja na teška ubojstva Đorđe Ždrale u tri navrata”, rekao je Zubac na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je rasvijetljeno razbojništvo na štetu Privredne banke Sarajevo, kada je ukradeno 2,2 milijuna eura, kao i razbojništvo na štetu “BH pošte” u Sarajevu, kada je ukradeno 668.282 KM.

Zubac je istaknuo da su ta kaznena djela vrlo kompleksna i opasna i da je to razlog zbog čega policijska istraga traje dugo.

Prema njegovim riječima, trenutno se, u suradnji sa MUP-ovima Republike Srpske i Kantona Sarajevo i drugim policijskim agencijama, izvode terenske operacije uhićenja većeg broja osoba, što je početak sveobuhvatne akcije, koja će trajati duže vremena.

U akciji MUP-a Republike Srpske koja je provedena u više gradova, u Bijeljini je uhićen Marko Krajišnik, nastanjen u naselju “Intergaj”, saznaje neslužbeno Srna. Među uhićenima je i Bojan Cvijan, bivši šef Odjeljenja za droge SIPA-e, piše “Slobodna Bosna”. Navodno, jedan od uhićenih je i Zoran Pušara.

Najmasovnija akcija izvedena je na području općine Ilidža gdje je, kako se nagađa, osnovni zadatak bilo uhićenje Nasera Keljmendija, kontroverznog biznismena, osumnjičenog da je “mozak” organiziranog kriminala ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijeloj regiji.

Gojko Vasić, direktor policije RS, potvrdio je da je više od 25 uhićenih u akciji “Lutka” i da su neke od tih osoba od ranije bila na izdražavanju kazne u zatvorima Srbije i BiH. “U Republici Srpskoj je uhićeno devet osoba”, precizirao je Vasić.

Srna je saznala da su u akciji pretresene i lokacije koje koristi Naser Keljmendi, označen kao prva osoba u Europi po opasnosti za SAD, a kojeg je i američki predsjednik Barack Obama stavio na “crnu listu” u pismu koje je uputio Kongresu. Keljmendi je navodno pobjegao u Crnu Goru.

Prema optužnici koju je Specijalno tužiteljstvo Srbije za organizirani kriminal podiglo krajem studenog, Darko Elez i članovi njegove zločinačke organizacije: Vladimir Pandurević, Vaso Ljubibratić, Branko Đurić, Slobodan Pjevac i Aleksandar Lučić terete se za trgovinu drogom, podstrekivanje na ubojstvo B.R. i iznudu 600.000 eura od Save Tomaševića, vlasnika lanca tržnih centara TOM (Tomaševićeva privatna i poslovna imovina je, podsjetimo, u više navrata bila meta bombaških napada Elezovih kriminalaca, da bi, na kraju, ispred njegovog tržnog centra u Bijeljini postavili razoran eksploziv koji, srećom, nije aktiviran).

Samo nekoliko dana nakon što je Specijalno tužiteljstvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Darka Eleza i članova srpskog “ogranka” njegove bande, rješenjem Suda BiH iz pritvora su pušteni Elezovi bh. ortaci: Davor Mandić, Davor Dabić, Vladimir Parađina, Dragan Jevtović, Vladimir Taušan, Ljubiša Lalović, Saša Vladičić, Marko Božiković, Blaško Furtula, Bojan Cvijan, Admir Hodžić, Muhamed Ramić i Marko Krajišnik, koji su uhićeni u istoj akciji, na više lokacija u BiH, podsjeća “Slobodna Bosna”.

Bosanskohercegovačke agencije za provođenje zakona raspolažu s informacijom da je Naser Keljmendi, čovjek sa “crne” liste State Departmenta zbog trgovine drogom i drugih krivičnih dijela, prebjegao u Crnu Goru, potvrdio je Feni ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Ahmetović je, upitan da prokomentira združenu akciju policijskih snaga koja se danas provodi u BiH, kazao da je riječ o jednoj od najvećih akcija u postdejtonskoj BiH.

“Ova akcija neće završiti danas već će trajati i narednih dana. Mislim da je ovo jedan od najvećih udaraca organiziranom kriminalu u BiH i umnogome će doprinijeti smanjenju stope ove vrste kriminala”, kazao je Ahmetović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

BLOGERI THE ATLETICA O BOJU TALIJANA I HRVATA: Kasni gol Zaccagnija ugrabio bod na Euru 2024. i sigurno izbacio Hrvate

Pratite uživo reakcije na dramatičan remi Italije od 1-1 protiv Hrvatske, koji je progurao Azzurre i gotovo eliminirao momčad...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -