Veselin Gatalo: ​Pelješki svjetski rat

Oni koji gledaju samo jednu televiziju, poprilično su ograničeni ljudi. Gledajući jednu televiziju, čovjek počne misliti kao ta televizija. Kad čovjek stranac stalno gleda FTV, pomisli da je riječ „genocid“ neki veznik u materinskom jeziku Bošnjaka, ma kako se taj jezik zvao danas. A nekako čovjeku uđe u uši tih 7 slova… Inače, spikeri na Federalnoj teško uspijevaju izgovoriti riječ dužu od sedam slova, pa im je ta riječ taman, na gornjoj granici izgovorljivosti a i strana je, pa je to dodatno „cool“ za reći. Hm, o čemu sam ja ono počeo…? Samo čas, da pogledam na vrh.

Aha. Ako gledate N1, mlađu sestru lažljivicu CNN-a, zaključit ćete da je cijela javnost u BiH protiv izgradnje Pelješkog mosta osim šačice Hrvata i Milorada Dodika, predsjednika Srpske. Isto je na Federalnoj i Državnoj (BHT1), TV1, Hayatu, Igman TV, Al Jazeeri…. Hrvatskih medija u BiH gotovo i nema (bar ne na državnoj sisi) pa su oni mahom suzdržani glede te teme. Čak je i hrvatski član Predsjedništva (šala mala…) protiv izgradnje Pelješkog mosta. Čak nije ni Pelješki nego Pelješčanski most. N1 je, dakle i kako rekoh, protiv izgradnje navedenog mosta. Što se mene tiče, nit’ sam za nit’ sam protiv. Ako Hrvatska hoće, neka taj most premosti štulama i konopcima, baš me briga. Ali, N1, ona koja laže za interese američkog krupnog kapitala i nastoji u BiH formirati moždane komplekse poput američkih, oštro je protiv.

Neobično nije, reći ćete. Zna se da su Bošnjaci američki favoriti, odani i poslušni skoro poput Šiptara.Ali… Pelješki most je europski projekt. Oni daju pare za njega, i to puno para. I? Amerika je protiv, Europska unija podržava. Hm, zapravo je njih briga za Pelješki most koliko i seosku budalu za neodređene integrale. Onda pogledate drugu polovinu TV dnevnika i vidite da EU neće nametnuti nove sankcije Iranu. A i što bi? 80,000.000 stanovnika, to je tržište veliko koliko i trećina EU-a. Briga Europljana što Iran ima problem s Izraelom, Njemačka i Francuska ne graniče s Iranom i ne boje se odmazde Hezbollaha za višedesetljetnu torturu. Onda se sjetite da Pelješki most pravi majka Kina, najveći ekonomski protivnik SAD-a i dugoročno najveća zvijer svjetske ekonomije. Razlog više da N1, mlađa sestra lažljivica CNN-a, bude protiv. Pa se onda čovjek sjeti „Brexita“, izlaska Britanije iz EU-a. Samim time, Commonwealth je u konfrontaciji sa svim ekonomijama unutar Unije, ako ništa zbog konkurencije. Osim toga, Kina je tihi saveznik Ruske Federacije. Ne daju Trumpu da od Sjeverne Koreje napravi Afganistan a od Damaska Kabul. Kuku lele. Pa čovjeku bude jasno zašto su Ameri protiv mosta i u tome podržavaju dobre Bošnjane u borbi protiv zločestog europskog projekta.

Možda kad se dobro posvađaju preko naših leđa, natjeraju nas da se opet pobijemo, možda snime i film pun suosjećanja i simpatije za stradale Balkanose, film u kojem su nas oni spasili od Kineza, možda pod nazivom „Most na jezeru Jadransko“…

Veselin Gatalo l pogled.ba

more recommended stories