Published On: Uto, ruj 19th, 2017

Velike vježbe turske vojske uz iračku granicu – Zadnja poruka Erbilu?

Turska vojska je jučer počela provoditi velike vojne vježbe uz samo granicu s Irakom, samo tjedan dana prije nego što će iračka kurdska regionalna vlada održati referendum o neovisnosti.

Vježba je započela u pokrajini Silopi, blizu pograničnog prolaza Habur, koji se nalazi sjeverno od sirijske i iračke granice. Turska vojska je službeno priopćila kako su vježbe “dio turskih protuterorističkih operacija u pograničnom području”.

Prema izvješćima agencije Doğan, poslano je oko 100 vojnih vozila, uključujući tenkove i haubice.

Ovaj korak je uslijedio nakon što je Turska pojačala svoje protivljenje zahtjevu za referendumom od strane iračkih Kurda, rekavši ”kako je odluka njihovog Massouda Barzanija za održavanjem referenduma za Ankaru pitanje nacionalne sigurnosti i Turska će u tom smislu poduzeti sve potrebne mjere”.

Turski premijer Binali Yıldırım se dotaknuo tog pitanja tijekom govora u jugoistočnoj provinciji Şanlıurfa 18. rujna, rekavši ”kako će se bilo kakva inicijativa koja ugrožava nacionalnu sigurnost Turske odmah suočiti s potrebnim odgovorom”.

Yıldırım je rekao “kako oni koji ustrajavaju na svojim snovima u Siriji i Iraku pokušavaju utemeljiti umjetnu državu”, prenosi Hürriyet.

Obećao je da Ankara neće dopustiti nikakav “svršen čin” na svojim južnim granicama s Irakom i Sirijom, dodavši  “kako neće odustati od poduzimanja potrebnih mjera opreza”.

Istog dana s početkom vojnih vježbi iz granicu s iračkim Kurdima, 18. rujna, na granici sa Sirijom, u Reyhanli u južnoj pokrajini Hatay, iz drugih dijelova zemlje su poslane su dodatne vojne snage, vojna građevinska i oklopna vozila.

Tijekom transfera vojne opreme su poduzete stroge sigurnosne mjere, koje uključuju slanje 80 oklopnih vozila poslanih iz Kirklarelija na sjeverozapadu zemlje.

Turska nastavlja s diplomatskim naporima da uvjeri Erbil da odustane od referenduma.

Predsjednik Erdoğan je ranije rekao kako će “konačni stav” Turske biti priopćen 22. rujna, nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji će se održati pod njegovim vodstvom i uz sudjelovanje visokih vojnih i civilnih dužnosnika.