Published On: Pon, svi 6th, 2013

"Velika pogreška Tomislava Nikolića"

Beograd – Tomislav Nikolić napravio je veliku grešku kada je rekao ” klečim i tražim oproštaj za Srbiju “, rekao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.
On je gostujući u “Utisku tjedna” na B92 da je njegova izjava velika greška jer smo se “mi tamo klali sa svojim komšijama,” mi “Srbi iz Bosne, Srbija nema veze s tim. U Hercegovini se kaže” nije škola magare “, što znači da su nam svima potrebne škole da bi se neke stvari rekle, rekao je vladika.
“Zamislite da je Ivo Josipović rekao da su Hrvati u Bosni Bosanci ili da je rekao da su muslimani u Bosni Srbi, morao bi se ispričavati koliko se nikada u zivotu nije ispričavao”, rekao je vladika Grigorije i dodao da je formulacija dosta “nespretna” i rekao da je suglasan s predsjednikom DS Draganom Đilasom u tome da nije dobro što Tomislav Nikolić uvodi praksu da svaki predsjednik Srbije mora se ispričava za zločine u Srebrenici. “Ako se Tadić ispričao jednom onda nema potreba više, mislim da se i novinarka zaprepastila kad je čula što Nikolić priča “. On je, komentirajući Briselski sporazum , rekao da mu je teško kaže da li se s njim slaže ili ne jer je to jako kompleksno pitanje. “Treba da znamo da granice nikad nismo crtali mi, narodi koji ovdje žive, ni Srbi ni Hrvati ni Crnogorci, već su to bili vanjski utjecaji – Bruxelles, Washington, oni imaju glavnu uzlogu.
 
Ponekad zovu naše političare da sudjeluju u tome, i ako su kooperativni puštaju ih da sudjeluju. Naši su isli u Bruxelles, donijeli su neki papir i rekli moramo “ovo da potpisemo”. To nije jednostavno pitanje. Dok se jedni zalažu za zemljasku Srbiju, drugi se zalažu za nebesku, sve je to plod neznanje i brzopletosti “, navodi vladika zahumsko-hercegovački i primorski. Vladika je rekao da je teško reći što je u Bruxellesu potpisano, da li jeste ili nije potpisano priznanje, jer ima različitih tumačenja, kao što se i Dejton različito tumačio.

Da je Tadić potpisao, visio bi na Terazijama

 
“Ja ih uvijek gledam kad govore o Bruxellesu, ali ne znam što oni to kažu. Ja bih pitao da li ste vi tamo bili Vuk Branković ili Miloš Obilić, odlučite ali nemojte reći da ste bili Branković ako ste bili Obilić i obrnuto. Ja se sjećam da Tadić, koji je od onih ljudi koje sam ja podržavao, to nije smio potpise. Vjerujem da je Tadić to potpisao da bi visio na Terazijama. A da li su ovi potpisali predaju Kosova, neka je Bog u pomoći tim ljudima ” , rekao je vladika. “Možda je Bruxelles procijenio da to treba potpisati netko drugi, tko ne bi visio na Terazijama. Ja sam podržavao Tadića jer sam Srbin koji živi u regiji, za koji je on imao sluha, možda čak i za Kosovo. rekao sam mu da ga Bog mnogo voli jer je izgubio na izborima, pošto bi sada on govorio “moramo ovo potpišemo”. Meni se čini da je on stekao lijep ugled u regiji, za koji mi se cini da ga više nema. Ne posećujmo Srbe u Hrvatskoj kada odemo u Hrvatsku, što Ivi Josipoviću ne bi palo na pamet “, rekao je vladika Grigorije i dodao da je njegova izjava da su” Srbi iz BiH najbolji Srbi koji žive na prostorima bivše Jugoslavije “izvađena iz konteksta. “Ja sam rekao u pogledu očuvanja identiteta da su ti Srbi najbolji “, objasnio je vladika. On kaže da ako se radi o Kosovu, u Srbiji nitko ne može biti samo političar ili samo biznismen ili samo svestenik, jer tu ima mnogo problema.

O slučaju Kačavenda

 
Osvrćući se na slučaj Kačavenda, vladika Grigorije je rekao da će će razriješeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda , vjerojatno odgovarati pred crkvenim sudom. “Ta stvar uopće nije završena, Sabor tek predstoji. Vjerojatno da će biti taj crkveni sud”, rekao je vladika Grigorije. On je naveo da se Kačavenda tereti za pedofoliju i pederastiju, kao i da ne treba misliti da “čitav proces rješavanja tog problema” nije potekao upravo iz crkve. Vladika Grigorije je dodao da Kačavenda ima pravo da nosi mantiju dok se “ne završi taj sud “, ali da nema nikakve ingerencije nad eparhijom, koju je već preuzeo drugi vladika. Kako je dodao, moral “svakog od nas je veliko pitanje”.Vladika Grigorije je kazao i da je Kačavendi crkva utočište i da nema “druge majke sem crkve, a da se majka kad ima nekih problema toga teško odriče “. “Za mene je pedofilija najstrašnija, jer se atakuje na nešto najsvetiji, na dijete, na nezrelog čovjeka, njegov život se čini paklenim. Crkva sada od njega traži da se pokaje i da se smiri i da nikom ne smije nauditi ako hoće biti kršćanin “, rekao je vladika Grigorije.