VELIKA BRITANIJA Referendum o članstvu u EU u lipnju 2016.?

Britanski premijer David Cameron odlučio je da planirani referendum o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji bude održan u lipnju 2016. godine, piše danas britanski list “Indipendent”, pozivajući se na izvore u Vladi u Londonu.

List navodi da će Cameron ovaj ubrzani plan priopćiti u svom govoru na godišnjem kongresu svoje Konzervativne stranke u listopadu.

Premijer je navodno zaključio da će Bruxelles biti više raspoložen da odobri izmjene propisa EU i radnih beneficija za migrante iz drugih zemalja EU nakon pregovora o zajmu Grčkoj, gdje je rukovodstvo EU pokazalo da je spremno da se dodatno angažira da se izbjegne da jedna država napusti blok.

Oklijevanje Bruxellesa da dozvoli jednoj državi da napusti europski projekat ohrabrilo je vladine dužnosnike u uvjerenju da će reforme koje traže biti odobrene.

Izvori u Downing Streetu potvrđuju da je Cameron sada uvjeren da će europski lideri prihvatiti potrebu za promjenama i da žele da Britanija nastavi igrati vodeću ulogu u eurozoni.

Osjećanja protiv EU porasla su u Velikoj Britaniji nakon optužbi da je socijalni sistem pomoći u državi pod pritiskom zbog velikog priljeva migranata iz drugih, ne tako razvijenih, zemalja EU.