SUDBINE BIVŠIH ČLANOVA VLADE FBIH Trhulj postao biznismen, na ‘bijelom hljebu’ Lijanović, Krajina…

Iako je većina članova Federalne vlade iz proteklog saziva uspjela naći zaposlenje, dobar dio njih je, kako pokazuje istraživanje koje je proveo “Avaz”, nakon prestanka funkcije krajem ožujka ove godine ostalo bez posla.

Oni tako uživaju privilegiju “bijelog hljeba” odnosno naknade koje im zakon omogućava i nakon prestanka funkcije.

Na “bijelom hljebu” su, kako saznaje Avaz, bivši ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević, bivši ministar financija Ante Krajina, zatim bivši ministri trgovine i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Milorad Bahilj i Jerko Ivanković Lijanović. Bahilj i Ivaković Lijanović, inače visoki dužnosnici NSRzB-a, dodatno ‘kubure’ s istragom za organizirani kriminal koju protiv njih vodi Tužiteljstvo BiH.

Također, naknade zbog prestanka obnašanja funkcije primaju i bivša ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, inače kadar SDP-a, te njen stranački kolega Zoran Mikulić. Inače, Mikulić je predsjednik SDP-a u HNŽ, a za njega se špekuliralo da bi se mogao vratiti na mjesto stručnog savjetnika za stambena pitanja u Upravi Grada Mostara, što se, međutim, nije desilo.

Za razliku od njih, bivši premijer Nermin Nikšić, inače predsjednik SDP-a, nastavio je obnašati javnu funkciju, jer je na proteklim izborima izabran za federalnog zastupnika. S njim su u Klubu SDP-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta bivši ministri za boračka pitanja, zatim prometa i komunikacija te znanosti i obrazovanja Zukan Helez, Enver Bijedić i Damir Mašić.

Federalni zastupnik je i bivši ministar zdravstva Rusmir Mesihović, koji je ujedno i direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Njegov bivši stranački kolega Predrag Kurteš, dojučerašnji federalni ministar MUP-a, postao je ministar MUP-a u ŽS.

Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta u prošlom sastavu Vlade, dospio je u zastupnički Klub SDA u Federalnom parlamentu. Njegov stranački kolega i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović postao je državni ministar civilnih poslova. Sanjin Halimović (SDA) tek nedavno je dobio novo zaposlenje i to kao šef bh. misije pri OSCE-u u Beču, dok je Vjekoslav Čamber još prošle godine dao ostavku na funkciju ministra za rad i socijalnu politiku, jer je postao direktor Ureda Vlade FBiH za europske integracije. Bivši SDA-ov ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj ušao je u privatni biznis.

more recommended stories