Veleposlanstvo SAD: Rusija neće odlučivati o pridruživanju BiH NATO-u

“Posljednje prijetnje ruskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Niti jedna treća strana ne može odlučivati o sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih država. Nastavit ćemo podržavati BiH da napravi neophodne korake za članstvo u euroatlantskoj zajednici”, stoji u objavi na Twitter profilu američkog veleposlanstva.

Na taj su način reagirali na izjave rukog veleposlanika Igora Kalabuhova koji je ranije ovog tjedna u intrevjuu za TV Federacije BiH (FTV) kazao kako će Moskva reagirati pokuša li se BiH pridružiti NATO-u.

“Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati”, kazao je Kalabuhov ustvrdivši istodobno kako Rusija zapravo ne prijeti nikome nego to u slučaju BiH čini Zapad potičući BiH na članstvo u euroatlantskim integracijama.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije je također osudio istup ruskog veleposlanika ocijenivši ga neprihvatljivim.

“To nisu samo prijetnje Bosni i Hercegovini, nego i prijetnje po mir i stabilnost zapadnog Balkana”, izjavio je Komšić.

Osudama se pridružio i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao kako Rusija neće biti ta koja će odlučivati što BiH treba napraviti.

“Bosnom i Hercegovinom se neće upravljati iz veleposlanstva Rusije”, izjavio je Džaferović.