Veleposlanstvo SAD: Entiteti ne mogu organizirati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi

Državne pravosudne institucije predviđene su Daytonskim mirovnim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda BiH. Ova nadležnost je oduvijek pripadala državi. Niti jedan od entiteta ne može organizirati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi.

Ovo je danas rečeno Feni iz Ureda za odnose s javnošću veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, u odgovoru na molbu za komentar jučerašnje najave predsjednika Republike Srpske o održavanju referenduma.

Dodik je najavio da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti “prihvaćate li nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH te prihvaćate li da se u RS-u primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija”.

Iz veleposlanstva SAD-a, međutim, naglašavaju  da je neovisno pravosuđe temelj svake demokracije i svi ga trebaju poštovati.

– Sud BiH i Tužiteljstvo BiH moraju temeljito istražiti nove dokaze u slučajevima ratnih zločina i nastaviti procesuirati relevantne slučajeve u skladu sa zakonima ove zemlje – rečeno je./Fena/HMS/

more recommended stories