Jablaničanin nije više čekao policiju: Uhvatio sam lopove, strpao u kola i odveo u stanicu

Putem maila redakciji portala Fokus javio se Dženad Džino iz Jablanice koji je, ogorčen radom suda i tužilaštva u ovom gradu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, odlučio svoj problem objelodaniti javnosti u BiH.

Džindo, naime, ima koliko zanimljivu, toliko i tragikomičnu priču o svom slučaju i radu pravosudnih organa u našoj zemlji.

– Dvije godine imao sam sa lopovima koji su mi u nekoliko navrata obijali malu vikendicu koju imam u Jablanici.  Policija bi redovno dolazila, pravila zapisnik i nakon toga više, nikad i niko se po tom pitanju nije javljao, počinje Dženad svoju priču.

Kako više nije mogao čekati, odlučio je “uzeti stvar u svoje ruke” i lično probati uhvatiti lopove na djelu.

– U februaru ove godine, tačnije 12.02 u 11 sati, moj prijatelj je vidio dvojicu sumnjivih likova koji su se kretali iz pravca gdje se nalazi moja vikendica. Pozvao me i ja sam došao. Kako je bio snijeg, a prije toga niko od moje porodice nije dolazio u vikendicu, uočio sam tragove u snijegu koji vode tačno do moje terase. Tamo sam stigao i imao šta vidjeti. Razvaljena varata, razbijen prozor i pokradene stvari.

Ponovo je otišao u policiju i prijavio cijeli slučaj. U policiji su mu rekli kako prvo moraju obaviti uviđaj, što se Dženadu nije svidjelo.

– Kako nisam više htio da mi se prave bespotrebni uviđaji i te proceduralne budalaštine odlučio sam da potražim lopove. Nakon sat vremena pronašao sam jednog od njih. Ubacio sam ga u svoje vozilo i nakon deset minuta vaspitnog razgovora priznao mi je da je obio kuću i otkrio gdje su mi pokradene stvari. Pokupio sam i njega i stvari i ponovo otišao u policiju. Predao im i lopova i dokaze. Četiri mjeseca nakon pljačke dolazi mi presuda sa suda u kojoj se, između ostalog, navodi da su osuđeni na šest mjeseci uslovno, priča dalje ovaj Jablaničanin.

U presudi koju je donio sudija Nesib Mustafić mu je, kako kaže, zasmetalo što su obojica lopova pušteni na slobodu jer su priznali krivično djelo.

– Ono što mi je zasmetalo, to je da u u predstavljanju optuženih sudija Mustafić naveo da sje prvoptuženi Arman Alikadić zaposlen, da je već jednom krivično osuđivan, dok za drugog optuženog, Rusmira Kovačića, osuđivanog nekoliko puta. Na kraju presude se navodi da je Sud u obzir uzeo da su optuženi priznali krivično djelo. Pitam se kako neće priznati kada sam ih našao, te i njih i ukradene stvari dovezao u policijsku stanicu. Još im je olakšavajuća okolnost bila što su se korektno držali pred Sudom i ono najšokantnije, da do sada nisu kažnjavani, iako to sigurno jesu, pita se ogorčeni Džino.

Posebno mu je, također, zasmetala odluka da je kriminalce Sud oslobodio troškova postupka zbog toga “što isti nisu zaposleni”, te troškove stavio na budžet građana FBiH”.

– Tužiteljica Sanja Šurković, dobro upoznata sa kriminalnim dosjeima dotičnog dvojca tražila najblažu moguću kaznu. A da stvar bude tragikomičnija, ova presuda postaje pravosnažna isti dan i na nju se nema pravo žaliti, zaključuje svoju priču Džino, te dodaje da na ovome neće stati, te da će se žaliti ombudsmanu za ljudska prava, kao i višim sudskim institucijama.