Veleposlanstvo Rusije: Schmidt nije visoki predstavnik

SARAJEVO – Veleposlanstvo Rusije u BiH priopćilo je da njemački državljanin Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH bez odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a te da je uzurpacija pojedinih članova Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira prava na “imenovanje” visokog predstavnika apsolutno je neprihvatljivo.

“Upozoravamo da će svu odgovornost za poticanje ionako zamršene unutarnjepolitičke situacije u Bosni i Hercegovini korištenjem osobe Christiana Šmita kao i instrumenata službenih ovlasti, na koje on nema pravo, snositi autori današnje priopćenje”, navodi se u priopćenju ruskog veleposlanstva u povodu objave “skupine pojedinačnih veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mirovnog sporazuma”.

Povodom pisma glavnog tajnika UN-a (Antonija Guterresa), koje se spominje u priopćenju, rusko veleposlanstvo navodi da u ovom slučaju samo potvrđuje da ne postoji odgovarajuća rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom se odobrava kandidatura Christiana Schmidta.

“Stoga je nelegitiman”, stoji u priopćenju.

Veleposlanstvo Rusije dodalo je da činjenica da se nakon značajnog razdoblja “rada” Christiana Schmidta pojedini veleposlanici okreću temi legitimiteta njemačkog državljanina izričito potvrđuje da oni sami u njega ne vjeruju.

“Doista, kaotično djelovanje Christiana Šmita i njegova neshvatljiva retorika doveli su do razočaranja čak i onih u BiH koji su naivno vjerovali tzv. međunarodnoj zajednici. Svima je odavno jasno da je kralj doista gol”, priopćeno je. rekao je.

Rusko veleposlanstvo naznačilo je da je tragikomična ličnost Christiana Schmidta najbolji argument u korist zatvaranja Ureda visokog predstavnika.

U priopćenju se dodaje da i sami međunarodni “zagovornici” Daytona pokazuju začuđujuće nepoštivanje riječi i duha mirovnog sporazuma.

“Nemaju hrabrosti da na živopisnom engleskom jeziku navedu puni naziv funkcije Milorada Dodika – predsjednika Republike Srpske, koju skrivaju u skraćenici RS”, navodi se u priopćenju.

Nadalje su naglasili da, ipak, “branitelji” Daytona trebaju znati da je Republika Srpska punopravni sudionik mirovnog sporazuma.

“I također trebaju znati da je njihov posao podržavati pravednu, uravnoteženu provedbu odredbi Daytonskog sporazuma, a ne zastrašivati, prijetiti i nasilno promovirati euroatlantsku perspektivu”.