Više od 9000 Lapišničana poručilo “Granica postoji”

ISTOČNO SARAJEVO – Večeras je održan miran skup podrške institucijama Republike Srpske na međuentitetskoj granici na Lapišnici u Istočnom Starom Gradu uz poruku da će se srpski narod dostojanstveno i mirno boriti za Srbiju i njene institucije. način posvuda.

Sa skupa, kojem je nazočilo oko 9.000 ljudi, poručeno je i da postoji granica, ne samo administrativne prirode, već i granica između istine i laži, pravde i nepravde, ustavnog i zakonskog ponašanja demokratski izabranih dužnosnika. i bahatosti nelegitimnih stranih uljeza koji ruše Daytonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je i da postoji granica između odgovornosti i ozbiljnosti pred montiranim političkim optužnicama i pravosudnim igrama, kojima se objektivna stručna javnost začuđeno i s nevjericom smije.

Okupljeni su poručili i da su svjesni nepravde koja, kako su naveli, lomi kičmu srpskom narodu i institucijama.

Susret na međuentitetskoj granici koji su obezbjeđivali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske prošao je bez incidenata.

Građani Srpske odlučili su se na mirna okupljanja pod motom “Granica postoji”, koja su počela 1. rujna, nakon što im je Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo okupljanje ispred pravosudnih institucija u Sarajevu, radi izražavanja svoje nezadovoljstvo političkom optužnicom protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i direktora “Službenog glasnika” Srpske Miloša Lukića, koju je Sud BiH potvrdio 11. rujna, zbog neprovođenja presude. Odluke Kristijana Šmita.

Do sada su skupovi podrške održani na granici s Federacijom BiH u Istočnom Sarajevu, kod Doboja, u općini Lopare na magistralnom putu Priboj-Tuzla, zatim u Nevesinju, Koprivni kod Oštre Luke, te Luci kod Vlasenice. , u Foči i Ribniku.