VELEPOSLANSTVO RUSIJE: Bez potvrde Vijeća sigurnosti UN Schmidt se neće moći smatrati visokim predstavnikom

Nakon imenovanja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika oglasilo se veleposlanstvo Rusije u BiH koje nije podržalo odluku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

U vezi sa „izjavom Upravnog odbora Vijeća za provedbu Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini“ o navodnom „službenom imenovanju“ gospodina Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, objavljenom 27. svibnja 2021. godine, informiramo o sljedećem:

– Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignoriranje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH.

Screenshot posta Veleposlanstva Rusije u BiH.

S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Ured Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Vijeća sigurnosti UN-a.

Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Daytona.

Pozivamo naše partnere da još jednom procjene posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH, naveli su iz Veleposlanstva Rusije u BiH.