Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Veleposlanik Turske Haldun Koč u nastupnoj posjeti kod premijera Novalića

Must Read


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu, veleposlanika Republike Turske u BiH Halduna Koča.

Nakon što je jučer poslao telegram saučešća, premijer Novalić je danas istakao da osjeća potrebu i na ovaj način izraziti saosjećanje s turskim narodom povodom stravičnog terorističkog čina u istanbulskoj četvrti Bešiktaš.
– Ovakvi događaji pogađaju nas kao da su se desili kod nas i uvjeren sam da će Turska naći snage da riješi i ovaj problem koji joj ometa put kojim se kreće, a to je put stalnog napretka, prosperiteta i ekonomskog razvoja – rekao je federalni premijer.
Uz riječi zahvalnosti na izrazima saučešća, veleposlanik Koč je istakao bliskost i tradicionalne prijateljske odnose naroda dviju zemalja, rekavši da i u Turskoj dijele iste osjećaje kada su u pitanju bilo koji nemili događaji u Bosni i Hercegovini i istakao da “svaki ovakav podmukli teroristički čin još više sudjeluju uvjerenje turskog naroda da ga ništa ne može skrenuti s puta napretka i snažnog ekonomskog razvoja”.
Obostrano je istaknuta važnost jačanja ekonomskih i trgovinskih veza dviju zemalja s jasnim opredjeljenjem da stalno idu uzlaznom putanjom i dostignu nivo koji BiH i Turska imaju na svim drugim poljima.
Naglašen je značaj velikih turskih investicija u našoj zemlji, među kojima su posebno istaknuti Hayat Natron Maglaj i Sisecam soda Lukavac, te potreba da slično urade i drugi ulagači iz prijateljske Turske, jer prostora za proširenje investiranja ima jako puno.
Bilo je govora i o izvozu mesa iz BiH u Tursku i potrebi da se u ovoj oblasti odnosi unaprijede i, uz neophodnu pomoć s turske strane, podignu na još značajniji nivo.
Na kraju veoma otvorenog i prijateljskog razgovora, uz svojevrsnu agendu na kojoj bi trebalo raditi na planu bilateralnih odnosa, turski diplomata je premijeru Novaliću uručio prigodan poklon – priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH./večernji.hr/
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otkriveno kako će se službeno zvati Počitelj”ački” most

Iako se tijekom gradnje često nazivao Počiteljski most, službeno će nositi naziv "Hercegovina". Most na koridoru Vc, koji povezuje BiH...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -