Published On: Sri, sij 29th, 2014

Vehabije mogu biti ozbiljna sigurnosna prijetnja BiH

Pojavljuje se i priča da je slanje mladih radikala u Siriju i na slična bojišta taktika vođa da se smanji broj pripadnika pokreta u BiH s obzirom da vehabije nakon suludog napada na Veleposlanstvo SAD-a Mevlida Jašarevića imaju sve manje novca

Mnoštvo stranica posljednjih dana napisano je o mirnim mladićima koji su preko noći promijenili ponašanje i odlučili napustiti BiH odlaskom u džihad koji ima negativnu konotaciju s obzirom na terorističke napade i zločine koji se pod njim događaju. Iz regije je više od 300 ljudi otišlo u Siriju, a pretpostavlja se da ih je od toga 120 iz BiH, i stoga su opravdani strahovi građana kako bi se uskoro mogli susresti s radikalnim ekstremistima koji neće imati obzira prema nikome. Policija ponovno planira uhićenja u Gornjoj Maoči koja se smatra najvažnijim regrutnim središtem za odlazak u džihad bh. ratnika. Nova akcija trebala bi biti još jača od one iz 2010. kada je 600 policajaca iz svih sigurnosnih agencija izvršilo udar na radikalne skupine. Pojedini izvori tvrde kako bi ona trebala zauzdati ekstremizam vehabija, a osobito onih koji su mlade i neiskusne ljude naivno okrenuli na pogrešan put koji je postalo nemoguće kontrolirati.

Također, pojavljuje se i priča da je slanje mladih radikala u Siriju i na slična bojišta taktika vođa da se smanji broj pripadnika pokreta u BiH s obzirom da vehabije nakon suludog napada na Veleposlanstvo SAD-a Mevlida Jašarevića imaju sve manje novca, a transakcije posebno prate i policijske agencije, stoga je vođama skupina sve teže držati konce u rukama. Da su ekstremni islamisti opasnost, potvrđuje i izjava Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, koji je istaknuo kako ozbiljna prijetnja dolazi od radikalnih islamista.

– Mora se voditi računa o potpuno novom čimbeniku, radikalnom islamu, koga prije rata nije bilo, a danas bi mogao postati ozbiljna prijetnja sigurnosti BiH – upozorio je Radojičić. Ponašanje vehabija nije ni po mjeri ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću kojem su čak upućivali prijetnje.

– Bit je po nas mnogo gora ako vehabizam prihvate naša djeca. Mi se moramo okrenuti europskim integracijama, ekonomiji, zapošljavanju, razvoju. To su stvari koje u startu smanjuju svaku vrstu radikalizma, a kad smanjite radikalizam, smanjili ste i potencijalni terorizam – kazao je svojedobno ministar sigurnosti Radončić.