Published On: Pon, kol 13th, 2012

I VEHABIJE NE PRIZNAJU DRŽAVU: Jašarević se nije pojavio na sudu

Vehabija Mevlid Jašarević, prvooptuženi za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, nije se danas u nastavku suđenja pojavio pred Sudom BiH, iskazujući na taj način nepoštivanje ove institucije.

U nastavku suđenja pojavili su se drugooptuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su izjavili da će poštovati Sud BiH.

Saslušan je svjedok optužbe Mujo Odobašić, koji je na dan napada radio na osiguranju Veleposlanstva SAD i koji tvrdi da je Jašarević nasumično pucao po objektu i ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića.

Odobašić je rekao da se 28. listopada 2011. godine nalazio na glavnom ulazu u Veleposlanstvo SAD sa Mirsadom Velićem kada su u 15.30 sati začuli dužu rafalnu pucnjavu, a onda još dvije, nakon čega su se uputili duž ograde Veleposlanstva, jer nisu vidjeli što se događa, misleći da je u pitanju neki obračun.

“U Ulici zmaja od Bosne uočili smo lice kako izlazi iz grmlja kod Srednje tehničke škole, nakon čega osumnjičeni počinje pucati, ali mu u tom momentu nestaje metaka. Onda vadi okvir i mijenja, a ja se bacam za jedno stablo. Velić je napravio par koraka i bacio se za drugo stablo “, rekao je Odobašić.

On je dodao da je lice koje je pucalo imalo dugu bradu, nosio je skraćene pantolone i mantil, držao je atomatski pušku i na sebi imao nešto kao za nošenje okvira sa municijom.

Odobašić tvrdi da je napadač, kada je promijenio okvir, krenuo preko tramvajskih tračnica prema njima i pucao u njihovom smjeru.

“Sklonio sam se iza drveta, a meci su letjeli oko mene. Onda sam začuo Velića da jauče i govori da je pogođen”, rekao je Odobašić i dodao da je Velić počeo govoriti napadaču da ne puca, a napadač je govorio:

“Vi ste ćafiri. Čuvate Amerikance, treba ih pobiti jer ubijaju našu braću po svijetu”.

Odobašić je rekao da je Jašarević izgovarao molitve na arapskom jeziku i stalno hodao.

Prema njegovim riečima, kada je Velić rekao da je ranjen i da ga pusti, Jašarević je dozvolio dvojici građana da ga odnesu do tračnica, nakon čega su prišla još dvojica i odnijela ranjenog Velića.

Odobašić je tijekom ispitivanja rekao da su on i Velić bili naoružani, ali da nisu upotrijebili oružje, niti da je vidio da je netko pucao na Jašarevića.

On je podsjetio da su iz Veleposlanstva na razglas puštali upozorenje koje nije razumio, što je Jašarevića svaki put iritiralo i on je otvarao rafalnu paljbu po objektu.

Odobašić je naglasio da je Jašarević dopustio dvojici građana da i njega izvuku, jer su Jašareviću rekli da je i on ranjen.

Na pitanje Jašarevićevog branitelja Senada Dupovca da li se u tom momentu još neko nalazio u krugu Veleposlanstva, Odobašić je rekao da je vidio vrtlara koji je kosio travu, ali nije vidio kako se on povukao s tog mjesta.

Pripadnik Sipe Borislav Čvoro, koji je obavljao očevid na licu mjesta, istaknuo je da su na mjestu gdje je ranjen Jašarević pronađeni automatska puška i dvije bombe, au blizini Veleposlanstva kod Srednje tehničke škole pronađena je torba u kojoj su se nalazili automatska puška, dva okvira sa streljivom i tri ručne bombe, kao i jakna u kojoj se nalazila Jašarevića osobna karta i ce-de, za koji se poslije ustanovilo da je na njemu Jašarevića oporuka.

Čvoro je naglasio da je očevid trajao oko četiri sata i da su izuzeti i fotografirani svi tragovi.

Odgovarajući na pitanja Dupovca, Čvoro je rekao da je naknadno uzimao izjave od Sanela Šabanovića, koji je taj dan radio na osiguranju Veleposlanstva, i da je rekao da su i on (Šabanović) i Dalibor Ćato, koji je također radio na osiguranju Veleposlanstva, pucali u pravcu Jašarevića.

Istražitelj MUP-a Kantona Sarajevo Olga Vukša, koja je radila uviđaj, potvrdila je da je na dva mjesta pronađeno oružje, a da je na licu mjesta bilo mnogo čahura.

Ona je naglasila da je obavljeno vještačenje jedne puške i pištolja pripadnika Specijalne postrojbe MUP-a Kantona Sarajevo koji su upotrebljavani.

Dupovac je nakon suđenja izjavio novinarima da u zapisniku s uviđaja nisu naznačena sva imena lica koja su upotrebljavala oružje tog dana.

“Tužiteljstvo nastoji prikriti situaciju da su se Odobašić i Velić našli u unakrsnoj vatri između pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i specijalaca Ibrice Muja i Irfana Šabića s jedne strane i Dalibora Ćate i Sanela Šabanovića sa druge strane”, rekao je Dupovac.

Dupovac je naglasio da nije veštačeno oružje iz kojeg su pucali pripadnici osiguranja Veleposlanstva, a dva tužitelja su rukovodila očevidom.

Nastavak suđenja Jašareviću zakazano je za četvrtak, 23. kolovoza, u 9.00. sati, za kada je tužitelj najavio svjedočenje još tri svjedoka – ranjenog Mirsada Velića, Dalibora Ćata i pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Miralema Musića.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. lipnja.

Jašarević je prilikom napada na američku ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Prema optužnici, koju je 23. travnja podiglo Tužiteljstvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali iznude ustupke od vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Afganistan, i prijetili su građanima SAD i Njemačke.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će tijekom suđenja saslušati 26 svjedoka i 13 vještaka i da će dokazati da se radi o kaznenom dijelu terorizma i organiziranja terorističke skupine po uzoru na Al Qaidu.

Najavljeno je da će biti izvedeno više od stotinu materijalnih dokaza, među kojima i video-snimci terorističkog napada na Ambasadu SAD i Jašarevića oproštajna video-poruka.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su kao članovi terorističke grupe omogućili Jašareviću izvršenje kaznenog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare