Published On: Pon, kol 13th, 2012

Vasić: RS treba pokrenuti mehanizme obrane od namjera Erdogana

Izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić smatra da Republika Srpska treba pokrenuti mehanizme obrane od stavova i namjera premijera Turske Redžepa Erdogana koji je, govoreći o bivšim turskim pokrajinama o kojima brine ta država, spomenuo i Sarajevo.

„Republika Srpska treba pokrenuti mehanizme obrane od ovakvih stavova i namjera, prije svega kreiranjem politike samostalnosti u okviru Daytonskog sporazuma, ali i trasiranjem općeg srpskog nacionalnog interesa”, rekao je Vasić Srni.

Vasić je istaknuo da je jasno da privatni aranžmani sarajevskog političkog kruga, kojeg u slučaju Turske predvodi Bakir Izetbegović, daju rezultate i u uključivanju Sarajeva u bivše „državne pokrajine Turske”, kao što je jasno da sve što Republika Srpska bude uradila za BiH može značiti samo „punjenje turskog bunara”.

On je napomenuo da je Erdogan, govorivši na jednom iftaru u organizaciji Grupe istanbulskog prijateljstva, otkrio sumorne namjere i ciljeve politike Turske.

„Iako se radi o vjerskom skupu i govoru za lokalnu upotrebu, jasno je da je riječ o konceptualnom trendu u vanjskoj politici Turske. Potvrdio je to i Erdogan prijetnjom da su naredne tri godine ključne za utjecaj vanjske politike Turske”, rekao je Vasić.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska uspjela povezati ono što je imala u prošlosti, 81 pokrajinu, o kojima će se brinuti, a među gradove koje je nabrojao uvrstio je i Sarajevo.

“Zahvaljujući Bogu mi smo uspjeli povezati ono što smo u prošlosti imali, 81 državnu pokrajinu. Brinut ćemo se i o njima i o Turskoj. Za to uopće ne treba brinuti. Mi vodimo politiku koja paralelno brine o situaciji u Šemidinliju, Damasku, Gazi i Sarajevu, Hakariju i Arakanu, Kabulu i Dijarbakiru, Trabzonu i Cankiriju”, rekao je Erdogan.(Srna)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare