Published On: Thu, May 16th, 2013

VEČERAS POČINJU ‘DANI SARAJEVA’: Zašto mladi u Beogradu ne znaju ništa o opsadi Sarajeva?

Tema sedmog po redu Festivala” Dani Sarajeva u Beogradu” su djeca u ratu – mladi koji su djetinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu

 

Sedmi festival “Dani Sarajeva u Beogradu” bit će otvoren večeras u Kulturnom centru u Beogradu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Nizom scenskih predstava, debata i projekcija i ove godine će biti nastavljena inicijativa da se približe Sarajevo i Beograd.

U fokusu ovogodišnjeg Festivala su djeca u ratu – mladi koji su djetinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu, saopštili su organizatori.

Jedan od njih je i Jasminko Halilović , koji dolazi u Beograd sa publikacijom “Djetinjstvo u ratu” i istoimenom izložbom koja će biti predstavljena na svečanom otvaranju festivala.

“Ove godine festival smo posvetili onima koji su za vrijeme opsade Sarajeva brojali svjetleće metke na nebu, skupljali gelere i čekali da odrasli prestanu s igrom rata da bi se oni igrali rata”, navedeno je u program festivala.

Dragog festivalskog dana u” Pop Up” knjižari (Kulturni centar Beograda), Sanin Milavić – glumac iz Sarajeva (rođen 1979. godine, Jasminko Halilović – autor publikacije “Djetinjstvo u ratu” (rođen 1988. godine) i Ruba Velagić – aktivistkinja inicijative mladih za ljudska prava (rođena 1992. godine) će sa beogradskom publikom podijeliti svoje priče iz djetinjstva.

U debati će sudjelovati i Jelena Ćuruvija Đurica , glumica iz Beograda.

Žele da se dođe do odgovora na pitanje zašto mladi ljudi iz Beograda o 44-mjesečnoj opsadi Sarajeva koja se desila krajem 20. vijeka, na samo 300 kilometara od Beograda, još uvijek malo ili gotovo ništa ne znaju.

Filmski program festivala obilježit će neki od najboljih predstavnika suvremene sarajevske kinematografije.

Na “Danima Sarajeva” bit će prikazani filmovi Danisa Tanovića, Aide Begić i Jasmile Žbanić , ali i filmovi mladih autora iz Beograda i Sarajeva.

Ove godine će se u okviru festivala igrati i predstave “Bio je lijep i sunčan dan”, “Prst” i “Izopačeni”.

Tijekom prethodnih godina Beograd je ugostio više stotina umjetnika i umjetnica sarajevske kulturne scene – glazbenike, fotografe, autore filmova, predstava, književnike.

(Anadolija / dg)