Već iza rešetaka: Evo zašto je hrvatska policija tražila Vanjinog ubojicu

Sedam dana je postojala nada da će 14-godišnja Vanja Gorčevska, koja je nestala na putu do škole, biti pronađena živa. Sve do jučer kada je objavljeno da je kod Skoplja pronađeno zakopano tijelo.

– Vezali su joj ruke i noge, stavili je u vreću za spavanje, izveli iz zgrade i stavili u prtljažnik automobila. Odveli su je u jedno mjesto izvan Skoplja. Prema riječima svjedoka, tamo je ubijena, a nakon toga su zapalili vozilo – rekao je na konferenciji Oliver Spasovski, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije.

Slučaj koji je šokirao regiju poprimio je nove razmjere užasa kada se doznalo da bi u Vanjinu otmicu mogao biti upleten i njezin otac.

Sumnja se da je otmičarima otkrio kada će i kojim putem njegova kći ići u školu, a sve u namjeri da izvuče novac od njezine majke, svoje bivše supruge.

Iako je otac to tijekom ispitivanja negirao, tužitelji imaju saznanja da je majka prodala stan, te da je novac od prodaje tog stana trebao biti predmet moguće iznude.

A muškarac koji je, po svemu sudeći, organizirao otmicu, a zatim i ubio tinejdžericu zove se Ljupčo P.

Bivši građevinski mogul, danas čelnik radikalne Pravaške stranke, kojemu zatvor nije stran, iza rešetaka se našao i zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

– Nakon 2002. godine odlazi u Hrvatsku i živi u Zadru, gdje se bavi proizvodnjom paletnih peći. Taj mu posao jednim dijelom nije išao i zbog toga su ga hrvatske vlasti privele i zadržale u pritvoru zbog nekih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa – kaže izvor upoznat sa slučajem.

U posljednje vrijeme imao je podcast u kojem je iznosio razne teorije, pa je prošli tjedan, dok je trajala potraga za Vanjom, pričao o “globalnoj kriminalnoj strukturi u kojoj je Makedonija pretvorena u servis za pranje golemog novca”.

Naravno, koliko god to bilo ekstremno i opskurno, javnost u Makedoniji je u šoku da Ljupčo stoji iza otmice i ubojstva.

– Poznat je u široj javnosti, prihvaćen u dijelu medija, često je gostovao na televiziji, slobodno je iznosio svoje stavove. Danas je dio medija na meti kritika javnosti jer su ovom čovjeku dali toliko prostora i legitimiteta – kaže ovaj izvor.

Vjeruje se da je Ljupčo P. je preko Beograda pobjegao u Bugarsku, a trojica njegovih pomagača već su uhićena i privedena.

Ne samo da su sve priznali, već su ispričali i kako su pet dana prije Vanjine otmice oteli i ubili 74-godišnjeg frizera Panča Z, čije je tijelo pronađeno.

Ubijen je zbog duga od 500 eura, a potom je njegovim automobilom oteta jedna tinejdžerica i potom zapaljena, javlja RTL Direkt.

Za prvoosumnjičenim je raspisana međunarodna tjeralica, dok je otac ubijene djevojke s pomagačima ostao u pritvoru.