Published On: Pon, tra 11th, 2022

Vatikan razmatra sastanak pape Franje i patrijarha Kirila u Jeruzalemu

To će biti njihov tek drugi sastanak. Prvi, na Kubi u 2016., predstavljao je prvi susret između jednog Pape i čelnika ruske Pravoslavne crkve od Velikog raskola koji je podijelio kršćanstvo na istočno i zapadno u 1054.

Kiril (75), dao je puni blagoslov ruskoj invaziji na Ukrajinu, u poziciji koja je podijelila Pravoslavnu crkvu i pokrenula je unutarnju pobunu za koji akademici i teolozi tvrde da je bez presedana.

Izvori, koji su tražili da ostanu anonimni, kazali su kako je plan da 85-godišnji Papa, koji bi trebao boraviti u Libanonu od 12 do 13. srpnja, otputuje avionom u jordansku prijestolnicu Amman, ujutro 14. srpnja.

On će odatle krenuti helikopterom u Jeruzalem istoga dana na sastanak s Kirilom i potom se vratiti u Rim, tvrde izvori.

Jedan izvor kazao je kako izgleda da je Papin put skoro siguran, dok drugi tvrdi da je to jedna od mogućnosti.

Vraćajući se s putovanja po Malti prošlog tjedna, Franjo je izjavio kako se nada da će se sastati s Kirilom negdje na bliskom istoku u ovoj godini, ali nije rekao gdje.

Kiril je pozvao Ruse u nedjelju da podrže vlasti u Moskvi koje navode da izvode “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Papa je u nedjelju pozvao na uskršnje primirje u Ukrajini, i u očiglednoj aluziji na Rusiju, doveo je u pitanje vrijednost postavljanja pobjedničke zastave “na gomilu ruševina”.

Dnevnik.ba

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
2 mjeseci prije

Ruski pravoslavni fundamentalizam paganizma. Kao kod nas svetosavski