Published On: Pon, pro 15th, 2014

UŽIVO: Džihadist oteo 40 ljudi u Sidneyu

Naoružani muškarac zarobio je 40 osoba u jednom ugostiteljskom objektu u Sydneyu, ispred koga je istakao crnu zastavu “Islamske države”.
Incident traje već šest sati, a najmanje pet osoba uspjele su pobjeći iz objekta, među kojima su tri muškarca i dvije žene zaposlene u kafiću “Lind”.
Premijer Tony Abbott opisao je napad kao “užasan” i rekao da je možda riječ o politički motiviranom djelu.
Vlasnik kafića u kojem je došlo do incidenta navodi da je bar 30 gostiju bilo unutra u trenutku upada naoružanog muškarca, a napominje i da je tada na radnom mjestu bilo desetero zaposlenih.
Prostor oko kafića je u potpunosti okružen policijom, zračni promet iznad Sydneya je zatvoren kako bi mogućnost za manevre imali pripadnici policijske helikopterske jedinice.
Snimci lokalnih televizija prikazuju zarobljene kako s podignutim rukama stoje, a navodno je jedan od njih na “Tviteru” poslao poruku policiji da bude oprezna.
Zarobljeni su morali da podignu crnu zastavu s arapskim simbolima, identičnu onoj koju koriste pripadnici “Islamske države”, a policija je, navodno, stupila u kontakt s otmičarom.
Policija je potvrdila da je evakuirana zgrada opere u Sydneyu nakon što je otkriven sumnjivi paket, premnijela je RIA “Novosti”.
Američki konzulat, koji se nalazi u blizini kafića gdje se dogodila otmica, je evakuiran.
Otmičar traži da razgovara sa premijerom
Talačka kriza u Sydneyu i dalje traje, a jedan od zahtjeva otmičara je razgovarati s australskim premijerom Tonyjem Abbotta i da mu bude donesena zastava “Islamske države”, prenose lokalni mediji.
Mediji navode da su taoci izjavili da je otmičar rekao da je postavio dvije bombe u kafiću te još dvije u poslovnom kvartu u kome se kavana nalazi.

Središnji sidnejski trg je evakuiran, a više stotina policajaca okružilo je kavana-trgovinu “Lint”, u kojoj prestrašeni taoci na prozoru drže crnu zastavu sa bijelim arapskim slovima.

Zamjenik policijskog komesara države Novi Južni Wales Catherine Bern rekla je da su pregovarači policije uspostavili kontakt s otmičarom i da nastavljaju “održavaju kontakt”, ali da i dalje ne znaju zašto je on odlučio da otme zaposlenike i posjetitelje kafića.

Vlada Australije ranije je upozorila na opasnost od napada od džihadista koji se vrate u ovu zemlju iz Iraka i Sirije.

Američki predsjednik Barack Obama obaviješten je o talačkoj krizi u Sydneyu, priopćio je dužnosnik Bijele kuće.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare