Published On: Pon, pro 15th, 2014

SDA U STRAHU OD ZAPOVJEDNE ODGOVORNOSTI: Uhićeni bivši pripadnici Alijinog HOS-a zbog zločina nad srpskih civilima

SARAJEVO – Na području Jajca jutros su uhapšena braća Umrislav /51/, Luka /48/ i Mato /52/ Jozić zbog sumnje da su kao pripadnici HOS-a 1992. počinili ratni zločin nad srpskim civilima.

Jozići su osumnjičeni da su u sjedištu HOS-a u Pećini tri srpska civila fizički i psihički mučili, zlostavljali, premlaćivali i ubili.

Iz Tužiteljstva BiH navode da su osumnjičeni te civile u dva navrata u srpnju 1992. izveli iz njihovih kuća u Jajcu.

Uhićenja su rano jutros obavili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ po nalogu tužitelja Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predani u nadležnost Tužilteljstva BiH, gdje će postupajući tužiltelj ispitati braću Jozić u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Podsjećamo

Hrvatske odbrambene snage je hrvatska paramilitarna organizacija, koja je postojala od 1991-93. godine, za vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. HOS je bio među prvim organizovanim vojnim jedinicama koje su bile dio otpora velikosrpskim snagama u Bosni i Hercegovini te su uz Teritorijalnu odbranu BiH (TO BiH) i Hrvatsko vijeće odbrane(HVO), činile glavninu tog otpora.[1][2]

HOS u BiH je službeno činio dioArmije BiH i priznavali su nadležnosti Alije Izetbegovića i bošnjačkog vojnog vrha. Ubojstva u Dretelju događala su se dok je njime zapovijedao Edin Buljubašić iz Stoca a bošnjački vojni brh nikada nije procesuiran prema zapovjednoj odgovornosti za zločine HOS-a , tek su osuđeni obični vojnici.  HOS se raspao nakon ubojstva zapovjednika HOS-a general-majora Blaža Kraljevića.[1]

Ulaskom fašističkih stranaka (HSP) u vladu Platforme Zlatko Lagumdžija omogućio je da se HOS uvede u brainteljska prava. Istovremeno su tisućama pripadnika HVO-a ukinute braniteljske naknade.

Domovinskom ratu u Hrvatskoj su djelovali kao paravojna jedinica sve do integrisanja u Hrvatsku vojsku početkom 1992. prilikom rekonstruisanja vojnih snaga unutar Republike Hrvatske. Glavna ideja HOS-a bila je iluzija  – stvaranje Velike Hrvatske sa granicama Nezavisne države Hrvatske iz Drugog svjetskog rata.[3]