Published On: Uto, ruj 22nd, 2015

Uz pomoć Rusije i Irana Assad prelazi u protunapad

Moskva je sirijskoj vojsci isporučila i na desetke naprednih protuoklopnih sustava Kornet, kao i tenkove T-90S koji su posljednji model serije T.
Nakon pada nekoliko strateški važnih točaka u Siriji u ruke ISIL-a i u strahu od totalnog raspada sirijske režimske vojske Bašar al-Asada, ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je uzeti stvar u svoje ruke.
Otkad je Rusija poslala svoje naoružanje i vojsku u Siriju, situacija se na terenu stabilizirala. Sirijska režimska vojska uz pomoć ruskog naoružanja uspjela je postići vojne uspjehe na više ratišta, a najveći uspjeh zabilježen je kod drevnog grada Palmire u kojem su režimske snage krenule u protuofenzivu te stigle na rubne dijelove grada, piše Večernji list.
Naime, Rusija je Siriji isporučila šest borbenih zrakoplova MiG-31 koji su sletjeli u zrakoplovnu vojnu bazu Mezzeh u Damasku te su se odmah uključili u borbu. Avionima MIG-31 bombardirali su položaje ISIL-a u gradu Zabadaniju na granici Sirije i Libanona, u Alepu, Dari i Palmiri.

Napredni sustavi

Moskva je sirijskoj vojsci isporučila i na desetke naprednih protuoklopnih sustava Kornet, kao i tenkove T-90S koji su posljednji model serije T. Da je Putin preuzeo stvar u svoje ruke, dokazuje i to što je u Siriju stiglo oko tisuću ruskih marinaca, a uz njih i ruski savjetnici, instruktori, logističari i tehničari.

Isto tako očekuje se dolazak i nekoliko tisuća ruskih vojnika koji bi trebali biti stacionirani u vojnoj bazi blizu Damaska. I dok sirijska vojska na terenu bilježi uspjehe i polako pristižu ruski vojnici, Iran je poslao stotine boraca Revolucionarne garde, koji su samo dio korpusa Armije spasa u Jeruzalemu pod vodstvom generala Qassema Soleimanija kao i nekoliko stotina iranskih vojnika.

Glavna bitka za Palmiru

U Siriji se već nalazi desetak tisuća pripadnika šijitskih milicija koji su došli iz Iraka i Afganistana, Libanona i Indije. Ruska strategija zasad ide prema planu. Naime, glavni grad Damask je obranjen, a Zabadani, koji je od njega udaljen 45 kilometara te je predstavljao najveću prijetnju za glavni grad, sada je pred padom u ruke režimske vojske i boraca Hezbollaha.
Sljedeća operacija trebala bi biti prema Alepu i oko njega, zatim čišćenje sela oko Daraa preko kojih prolazi izuzetno važna prometnica koja ih povezuje sa Damaskom, piše Večernji list.
Glavna bitka bit će oko Palmire. Naime, trenutačno se steže obruč oko tog grada te se za petnaestak dana, kada padnu temperature, očekuje velika ofenziva. Ruski tenkovi T-90 već su snimljeni u Alepu i Dari te pokraj Palmire. Iako su Turska i SAD izrazile zabrinutost zbog prisutnosti ruskih vojnika i naoružanja, Putin je odlučio braniti Siriju jer taj vješti obavještajac zna jako dobro da onaj tko kontrolira Siriju drži u rukama ključ cijelog Bliskog istoka.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare