Published On: Tue, Sep 22nd, 2015

Karamatić za Darijana Babića rekao da je provoditelj “fašističke politike”, prosvjedovali “BH novinari”

Upravni odbor (UO) Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštriji prosvijed izaslaniku Kluba hrvatskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Mariju Karamatiću povodom, kako se ističe u priopćenju, političkog napada na FTV i BHT i verbalnih uvreda izrečenih na račun Darjana Babića, novinara FTV-a.
– U intervjuu dnevnom listu Oslobođenje, delegat Karamatić neprimjerenim je riječima ocijenio rad dviju javnih televizija sa sjedištem u Sarajevu, a da pri tome nije iznio niti jednu konkretnu zamjerku, činjenicu ili postupak uposlenika tih medija koji bi išli u prilog njegovim tvrdnjama – navodi se u zajedničkom priopćenju UO Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima.
Zanimljivo ove udruge nisu reagirale niti tražile Babićevu ostavku kada je u javnost izišao video na kojem je jasno vidljivo kako predsjednik SDP-a Lagumdžija uređuje Dnevnik javne TV kuće. To sramoćenje novinarske struke njima je valjda bilo prihvatljivo. Pa se postavlja pitanje jesu li ove udruge samo produljena ruka nekadašnjeg Lagumdžijinog režima?
Kako se dalje navodi, Karamatić se brutalno i primitivno obrušio na Darjana Babića, govoreći o njemu kao provoditelju „fašističke politike“ i neprofesionalcu koji bi, na nekoj drugoj televiziji, mogao „samo kablove nosati“.
– Korištenje personalnih uvreda, profesionalne diskvalifikacije i govora mržnje prema novinarima i politička bahatost u javnom govoru Marija Karamatića predstavljaju neprimjerno ponašanje državnog dužnosnika, grubi je to atak na slobodu izražavanja i prava novinara – ističe se u priopćenju.
Zbog toga, kako se navodi, njegov postupak zaslužuje najoštriju sankciju ne samo u Domu naroda PSBiH i njegovoj stranci – Hrvatskoj seljačkoj stranci već i osudu samog parlamenta i Vijeća ministara BiH, koji su se prije dva mjeseca javno obvezali da će štititi medijske slobode i reagirati na svaki napad na novinare.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima upozoravaju “kako su prije Karamatićevog istupa i drugi hrvatski delegati i zastupnici u oba doma PSBiH kontinuirano, politički još brutalnije i primitivnije, napadali FTV i BHT u kontekstu otvaranja zahtjeva za formiranje javne televizije na hrvatskom jeziku, te da pri tome nisu birali ni riječi niti sredstva kako bi osobno i profesionalno ponizili novinare i uvrijedili urednike ovih medija”.

karamatic

Stoga, BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od javnih dužnosnika, posebno onih iz stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru (HNS), “da sasvim legitimnu debatu o kanalu na hrvatskom jeziku vode na demokratičan, primjeren i uljudan način, govoreći o činjenicama i potrebama hrvatskog naroda, a ne politički i financijski rušeći javne servise i vrijeđajući njihove novinare jezikom ulice”.
BH novinari najavljaju kako će, ukoliko se nastave politički pritisci i destrukcija postojećih javnih servisa u BiH hitno zahtijevati posebnu zaštitu RTVFBiH i BHRT od njihovih osnivača – Federalnog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH, ali i od nadležnih međunarodnih organizacija i institucija: EU, OSCE-a i Vijeća za provednu mira, navodi se u priopćenju./Fena/HMS/