Uz koronu i crijevne viroze među školarcima u Hercegovini pojavile se vodene kozice

Među školarcima u ZHŽ-u ponovno su se pojavile vodene kozice ili varičele.

Prema riječima ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Ružice Mikulić, upravo su vodene kozice jedan od glavnih razloga trenutačnog izostanka većeg broja djece s nastave.

“Uz kozice, dosta djece na nastavu ne ide zbog crijevne viroze, a dio ih je odsutan zbog koronavirusa, kazala je za Večernji list ministrica Mikulić.

Vodene kozice su bolest koja se javlja periodično, a uzrokuje ju virus herpesa varicella zoster. Riječ je o jako zaraznoj i po cijelome svijetu raširenoj virusnoj bolesti. Većina ljudi preboli kozice u djetinjstvu i to je dobro jer se tada bolest javlja u blažem obliku.

Inače, ovaj se izuzetno zarazan virus prenosi neposrednim kontaktom ili kapljično. Kad jednom prebolimo bolest, virus ostaje u tijelu, no, od vodenih kozica više nećemo oboljeti. Kod djece vodene kozice većinom započinju povišenom tjelesnom temperaturom, blagom glavoboljom, odnosno simptomima sličnim gripi koji traju 3-4 dana.

Nakon toga slijedi karakterističan osip s mjehurićima praćen svrbežom, a mjehurići su napunjeni bistrom tekućinom. Mjehurići se mogu inficirati, obično od češanja. Najčešće se inficiraju bakterijom stafilokokom. Ozbiljnije sekundarne infekcije mogu zahtijevati hospitalizaciju.

Kako piše Večernjak, prije tri godine Hercegovinu je potresao slučaj djevojčice iz Čitluka koja je podlegla upravo zbog komplikacija uzrokovanih vodenim kozicama. U njezinom slučaju, prema riječima liječnika, došlo je do bakterijske superinfekcije kože i mekih česti. Uza sve napore liječnika i terapiju, djevojčica je, nažalost, izgubila bitku za život.

Osip se u pravilu najprije javlja po glavi (i po vlasištu), zatim po trupu i na kraju po udovima. Osip se javlja na mahove, a svaki put kad izbije, moguća je povišena tjelesna temperatura. Koža u predjelu osipa jako svrbi. Liječenje je simptomatsko, što znači da se svrbež može samo ublažiti, čime se sprječava svrbež i moguće daljnje komplikacije te trajni ožiljci.

Liječnik može propisati djetetu lijekove koji ublažavaju svrbež (antihistaminici), lijekove za snižavanje tjelesne temperature (antipiretici), a ako dijete ima bolove, i lijekove za ublažavanje bolova (analgetici). Osoba koja ima ovu bolest može zaraziti druge u razdoblju od dva dana prije pojavljivanja osipa do šest dana nakon pojavljivanja prvih mjehurića, ili čak dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste. Inkubacija traje 10 – 21 dana.

Većina djece zarazi se virusom do svoje desete godine. Djeca ne bi smjela ići u školu ili vrtić dok se svi mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste, i dok se ne osjećaju dovoljno dobro da mogu sudjelovati u normalnim aktivnostima.

Varicella zoster imunoglobulin (VZIG) može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. VZIG se uglavnom daje osobama visokog rizika jer inače bolest ima dobar ishod. U rizičnu skupinu spadaju osobe koje nisu preboljele vodene kozice, koje primaju kemoterapiju, imaju imunološki poremećaj, AIDS, leukemiju, limfom ili transplantaciju organa, a bile su izložene vodenim kozicama.

Cjepivo protiv vodenih kozica preporučuje se između 12 i 18 mjeseci starosti. Kod tinejdžera za koje nije sigurno jesu li preboljeli vodene kozice, može se pretragom krvi utvrditi jesu li podložni bolesti te ako jesu, treba im dati cjepivo. Cjepivo protiv varičele registrirano je u Hrvatskoj.