Published On: Sri, sij 26th, 2022

DAN KAD JE VELEŽ POSTAO JEDNONACIONALAN KLUB: Na današnji dan 1996. održana prva poslijeratna skupština FK Velež

Na današnji dan 1996. godine u Mostaru je održana prva poslijeratna Skupština FK Velež. Tada je izabrana Uprava kluba, za predsjednika je imenovan Sead Balalić, a za počasnog predsjednika Safet Oručević.

Prvoj Skupštini, pored rukovodstva kluba i igrača, prisustvovali su i predstavnici političkog i sportskog života Mostara te predstavnici administracije Europske uprave.

Alica Bilić dotadašnji predsjednik Veleža podnio je tada izvještaj o radu kluba za razdoblje sijećanj 1994.- siječanj 1996.godine, te istaknuo kako je prvo okupljanje bilo početkom 1994. godine nakon što je odlukom Predsjedništva općine Mostar imenovano rukovodstvo kluba.

Godine 1994. je usporedo sa selekcijom igračkog kadra i formiranjem prvog tima od oko 30 igrača formirana i omladinska škola s oko 80 kadeta, pionira i juniora. Angažirani su treneri Selimotić, Tojaga, Jakirović i Džafić koji su počeli stvarati igrački sastav od ničeg jer su se svi prijeratni igrači našli u izbjeglištvu ili su potpisali ugovore van Bosne i Hercegovine. Ukupni sastav Veleža počev od igrača pa do rukovodstva bio u je u sastavu Armije RBiH.

U Upravu Veleža tog sijećnja 1996. godine izabrano je 29 članova: Rusmir Ćišić, Alija Alikadić, Zijo Žuljević, Nijaz Slipičević, Mehmed Sarić, Ramiz Đinović, Maid Ljubović, Sead Pintul, Alica Bilić, Alija Hadžiomerović, Zlatko Serdarević, Ragib Palata, Avdo Muratagić, Adil Trgo, Alica Jakirović, Edo Alikafić, Huso Memić, Jasmin Hujdur, Semir Temim, Muđahir Kurtović, Esad Eminović, Denis Ćemalović, Sead Balalić, Fadil Zagorčić, Esad Pehilj i Selim Isić. U Nadzorni odbor izabrani su: Enver Gološ, Senad Ibrulj, Sejo Đuđa, Mirsad Maksumić, Mirslsad Hujdur, dok je za predsjednika izabran Sead Balalić.

Novi predsjednik FK Velež nakon što je izabran obratio se tada sudionicima Skupštine riječima: Mostar je ostao bez svojih simbola, dušmani nam porušiše Stari most, ali nisu uspjeli ubiti Velež. Velež će i dalje predstavljati grad na Neretvi u zemlji, ali i u svijetu.

Tom prilikom dodijeljeno je i priznanje počasnom predsjednika FK Veleža tadašnjem gradonačelniku Mostara Safetu Oručeviću, navodi se u tadašnjem izvještaju Radio-televizije Mostar.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dama
Dama
4 mjeseci prije

A šta reći……..

hrvatski minimum>herceg-bosna!
hrvatski minimum>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

veležab-alija-ši

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  hrvatski minimum>herceg-bosna!
4 mjeseci prije

Velež- spor. Ili velež-šehir!

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

Neka im ga. Valjda će stat na onih 17%.

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
4 mjeseci prije

Ha ha bravo.

Ištvan
Ištvan
4 mjeseci prije

Fuj fuj… Tako mošnje svojataju kao svoje mnoge stvari iz bivše juge.

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
4 mjeseci prije

Hej ljudi naš željo posto njijov željo. Ma fuj. I sad ti ja pljujem na svog želju koji sam nije kriv.

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
4 mjeseci prije

A i onaj ivica osim je svašta trabunjao i provaljivao se.

Anonimac
Anonimac
4 mjeseci prije

pravi gradjanski klub