Published On: Thu, Nov 28th, 2013

Ustavni sud FBiH: Abdićevcima sva prava branitelja

Članak 1. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te članova 43 i 45. Zakon o pravima hrvatskih branitelja Federacije nisu u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine , ali članak 35. ( stavak 1. ) Zakona o pravima branilaca su u skladu s Ustavom Federacije odlučio je jučer ,Ustavni sud Federacije BiH . To su pripadnici takozvane nacionalne obrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna ( APWB ) riješe svoj status i da će imati sva prava ranjeno , poginulo , nestalo pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine .

dokazna sredstva

FBiH Ustavni sud osvrnuo na presudu od 4 svibnja 2005 , kojom je utvrđeno da su pripadnici tzv National Defense APWB i njihovih obitelji tretira kao pripadnika drugih oružanih formacija koje je, ukratko , diskriminacija .

“Presuda je ispraviti nepravdu pripadnicima vojnog Autonomne pokrajine Zapadna Bosna . Samo oni sudionici u ratu , kao da ne ostvaruju svoja prava na temelju sudjelovanja u ratu . To je sud po drugi put naredio da se svi sudionici rata trebala ostvarivati ​​jednaka prava “, rekao je Živko Budmir , predsjednik Federacija , na temelju kojih žalbenog suda i donio ovu presudu .

Ali Ibrahim Nadarević , ratni zapovjednik Krajine i predsjednik Boračke i pitanja invaliditeta u Parlamentu FBiH , ne slaže se s Budimir . U Beogradu 1993. Fikret Abdić , zna Nadarević , s Slobodan Milošević formirao Radnu skupinu Pauk, koji je zapovijedao Mile Novaković , a tko je bio agresor u Bosni i Hercegovini .

” Snage Fikreta Abdića su izdajnici , izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu ” , jasan Nadarević .

Osporavanje 43 članova i 45. Zakon o pravima branitelja održanih na pitanje jepitanje roka u kojem je moguće uvesti pravo i dokazno sredstvo na koje se stječu određena prava pod branitelja . Prava su do sada regulirano , između ostalog , na temelju pisane vojne dokumentacije, izvorne medicinske dokumentacije , što je uskraćeno pravo da se dokaže na svjedoke ili na neki drugi način . Ustavni sud je utvrdio da su odredbe članka 43. i 45. isključuju primjenu odredaba Zakona o općem upravnom postupku , koje se odnose dokazati činjenice ( iskazi svjedoka , stranaka , napisao medicinske i vojne evidencije ) i tako su branitelji i članovi njihovih obitelji koji nisu u mogućnosti dobiti dokaze potrebne prema spornom zakonu stavljen u nepovoljniji položaj .

razumni rok

Članak 35. ( stavak 1 ) propisuje da se prava stečena prema zakonu na osnovi rane, ozljede , bolesti ili bolesti pogoršava zastario u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona , odnosno datuma rana , ozljeda i bolesti . FBiH Ustavni sud smatra da su svi ti branitelji su jednaki pred zakonom , jer oni su u stanju ostvariti svoja prava na isti način iu razumnom roku od tri godine i , prema tome , članak 35. nije u suprotnosti s Ustavom FBiH .

Odgođena rasprava

Ustavni sud Federacije BiH odgodio je javnu raspravu o zahtjevu 27 poslanika FBiH Doma naroda Parlamenta Federacije predsjednik Živko Budimir se utvrdila ustavnost pojedinih odredaba prijevremenog umirovljenja povoljnih branilaca . Ročište je odgođeno jer je , u međuvremenu , stigao je izmijenjen zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi zakona , koji nisu primili stranke u sporu . Ročište je odgođeno za 17. i 18 prosinca ..

oslobođenje