Utorak, 16 travnja, 2024

USTAVNI SUD BIH: Nismo ukinuli članak Zakona o praznicima RS-a

Must Read
Ustavni sud BiH nije ukinuo sporni članak o praznicima RS nego naložio Skupštini RS usuglasiti ga s Ustavom BiH u roku od 6 mjeseci.
 Povodom nekih, u javnosti pogrešno iznesenih navoda, nedovoljno preciznih izjava i interpretacija odluke Ustavnog suda BiH o ocjeni ustavnosti članka 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske, a u cilju potpunog i točnog informiranja javnosti oglasio se Ustavni sud BiH.
Ustavni sud BiH navodi kako je odlukom od 26. studenoga utvrdio kako članak 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu s člankom I/2 Ustava BiH, člankom II/4. Ustava BiH u vezi s člankom 1.1. i člankom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i člankom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
“Ustavni sud BiH je naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usuglasiti članak 3.b) Zakona o praznicima RS s Ustavom BiH. Odluka još nije otpremljena”, naglašeno je iz Ustavnog suda BiH.
Prema članku 61. Pravila Ustavnog suda BiH, odlukom kojom se utvrđuje nesuglasnost s Ustavom BiH, Ustavni sud može u cijelosti ili djelomice ukinuti pojedine zakonske odredbe. Ukinute zakonske odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u „Službenom glasniku BiH“.
“U konkretnom slučaju, Ustavni sud BiH nije postupio na ovaj način već je primijenio izuzetak od istog članka svojih Pravila i odredio rok Narodnoj skupštini Republike Srpske za usuglašavanje”, pojašnjeno je iz Ustavnog suda BiH.
Istaknuto je kako prema članku 43. Pravila Ustavnog suda BiH svaki sudac ima pravo izdvojiti svoje mišljenje i u tom slučaju dužnost mu je u pismenoj formi izložiti i obrazložiti izdvojeno mišljenje najkasnije u roku od 15 dana od dana kada mu odluka bude dostavljena, a nakon što Redakcijsko povjerenstvo Ustavnog suda BiH izvrši stručno-tehničku redakciju teksta odluke.
“Izdvojena mišljenja sudaca se prilažu kao aneks odluke i objavljuju zajedno s odlukom na koju se odnose. Kako su prilikom donošenja odluke pojedini suci izdvojili mišljenje i kako još nije utvrđena stručno-tehnička redakcija teksta odluke, još se nisu stekli uvjeti za njezino objavljivanje i otpremu”, priopćeno je iz Ustavnog suda BiH.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -