Srijeda, 24 travnja, 2024

CRNDAK: BiH neće birati stranu u sukobu Rusije i Turske

Must Read
Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH u emisiji Pressing na N1 istaknuo je da BiH ima odličnu suradnju sa NATO-om, te da ta institucija percepira ovu zemlju kao dobrog i jakog partnera u borbi protiv terorizma. Kazao je da BiH neće birati strane u sukobu Turske i Rusije, jer bi u tom slučaju samo izgubila.
“Nije problem kada imate određenu situaciju s terorizmom, ili napad na svojoj teritoriji, čak i kad imate strane ratnike. NATO stvara problem ako se protiv toga ne borite. BiH je među prvima donijela zakon da se sankcioniraju ljudi koji idu na strana ratišta. Mi imamo 29 optužnica u ovom slučaju, imamo i prvu višegodišnju zatvorsku presudu u ovom slučaju. To NATO cijeni. Mi ćemo te ljude i dalje pratiti, a do sada nisam osjetio rezerve i optužbe. Oni misle da mi dobro radimo taj posao, to je moj osjećaj”, kazao je Crnadak.
On je još jednom pozvao da se istraga oko napada u Rajlovcu završi do kraja. Kazao je da ima informacije da je napadač iz Rajlovca bio indoktriniran iz Sirije.
“Moram dodati da je napad u Rajlovcu za okidač imao medijsku atmosferu. Ne treba velika istraga da se to utvrdi”, tvrdi Crnadak, kao i da ovo treba da bude posljednji alarm da službe bolje koordiniraju oko pitanja terorizma i napada.
“BiH se percipira kao ozbiljna zemlja u koaliciji zemalja u borbi protiv terorizma, ali od nas se očekuje i da nastavimo borbu protiv odlaska građana na strana ratišta. Pitanje terorizma nije više političko pitanje, nego pitanje borbe dobra protiv zla, osobito nakon napada koji su se dogodili u BiH”, kazao je Crnadak.
Što se tiče tvrdni francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i pape Franje da svijet ulazi u III svjetski rat, Crnadak smatra da su tu u pitanju bile emocije nakon napada, ali je i do medija koje su dale tu dramatičan prizvuk.
Kazao je da se nada da sukob između Rusije i Turske neće eskalirati, te da svjetski čelnici, pa i Rusija i Turska pozivaju na smirivanje tenzija.
BiH nije birala stranu u sukobu Turske i Rusije, samo je konstatirala da se on dogodilo u pogrešno vrijeme, jer Koalicija treba snažno udariti na ISIL, a ne se prepirati između sebe. Čuli smo zapaljive izjave, ali čeka nas smirivanje strasti, iako će efekti ostati – jer se dogodio veliki incident.
Njegov stav je da male zemlje mogu izgubiti ako budu birale strane, te da one, kao i BiH trebaju raditi na svom napretku, vladavini prava, te popravci ekonomskih odnosa, kako bi svi imali korist od toga.
0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x