Published On: Tue, Nov 19th, 2013

Ustavna reforma na razini Federacije potaknut će i reforme na razini države

SARAJEVO – Venecijanska komisija je zadovoljna početkom ustavne reforme u FBiH.
– Jako smo zadovoljni saznanjem da je proces ustavne reforme na razini FBiH već otpočeo – kazao je jučer Kaarlo Tuori, potpredsjednik Venecijanske komisije Vijeća Europe na zajedničkoj konferenciji za novinare  poslije razgovora s predstavnicima oba doma federalnog Parlamenta u Sarajevu. Tuori je kazao kako vjeruje da je ovaj proces važan za jačanje legitimiteta Ustava FBiH te smatra da će ustavne reforme na razini Federacije BiH imati pozitivan učinak na državnoj razini, odnosno da će ih potaknuti.

 

Potpredsjednik Venecijanske komisije Vijeća Europe podsjetio je da je ova komisija već duže vremena uključena u proces ustavne reforme u Bosni i Hercegovini  te da su još 2005. godine  ukazali na potrebu sveobuhvatne ustavne reforme, kako na razini države, tako i na razini entiteta. Tuori je jučer također podvukao da je komisija i ranije ukazala na nekoliko specifičnih pitanja na razini FBiH, koje bi trebalo rješavati u okviru reforme.
Na jučerašnjem sastanku s predstavnicima entitetskog Parlamenta Tuori je istaknuo da su iskazali spremnost sudjelovati i pomoći u procesu ustavne reforme, odnosno dati svoje mišljenje o nacrtu reforme kada ona bude gotova.

Potrebna reforma

Fehim Škaljić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kazao je da je na jučerašnjem sastanku istaknuta potreba za reformom Ustava FBiH. Cilj reformi je da se  postigne sigurna ravnopravnost konstitutivnih naroda i drugih te da se izgradi moderan i racionalno organizirani sustav.
– Namjera nam je izraditi Ustav po mjeri europskih zahtjeva i onoga što građani BiH traže na europskom putu. Posebno smo istaknuli nužnost da se donošenje Ustava u ovoj fazi demokratskog procesa u BiH odvija punim legitimitetom, što podrazumijeva Ustav u Parlamentu, raspravu među građanima i narodima, političkim subjektima i stručnim timovima, kako bi se došlo do rješenja koje će omogućiti otklanjanje onih slabosti koje danas koče razvoj BiH – kazao je Škaljić.

Piše: H. Ibišević