Published On: Tue, Nov 19th, 2013

Josipović: Onima koji su opstruirali Kolonu sjećanja nije stalo do Vukovara

VUKOVAR – Iako je bilo najavljivano iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kako 18. studenoga, na dan sjećanja na žrtve Vukovara, neće biti dvije kolone sjećanja, to se nije obistinilo i najveći dio sudionika jučer je krenuo u koloni koju je predvodio Stožer. Njima su se pridružili i generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak. Prvi put nakon događaja koji su bili posebno burni u protekla dva i pol mjeseca zbog pokušaja uvođenja dvojezičnosti u taj grad, Kolona sjećanja nije bila jedinstvena, javlja HRT.

Državni vrh Hrvatske, predvođen predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, napustio je jučer Kolonu sjećanja u Vukovaru te su se potom automobilima zaputili na Ovčaru, gdje su kod spomen-obilježja odali počast žrtvama najveće masovne grobnice u Hrvatskoj.
“U želji da svi zajedno odamo počast stradalima Vukovara, spriječeni smo organiziranom opstrukcijom. Ova opstrukcija pokazatelj je onih koji su je organizirali, da im nije stalo ni do Vukovara ni do pijeteta. Pijetet je u našim srcima i postoji bez obzira na one koji su učinili da se Hrvatska danas razjedini. Upravo zato što je danas dan pijeteta, nećemo inzistirati, jer bi inzistiranje značilo da se inati. Inaćenje u ovo vrijeme nikome ne treba, pogotovo u vrijeme kad se mora imati osjećaj i poštovanje prema braniteljima. Vukovar je u našim srcima i mi ćemo svim žrtvama odati poštovanje”, kratko je rekao Josipović nakon što je kolona u kojoj je bio, zajedno s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom te cijelom Vladom, nekoliko puta blokirana na putu prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.
“Vukovar je simbol pomirenja hrvatskoga naroda i društva. Bio je to i ostao”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izrazivši žaljenje što je državnom vrhu onemogućeno da polaganjem vijenaca na groblju izraze sućut prema stradalima u agresiji na Vukovar. “Vremena su, međutim, takva. Bit će bolje i u Vukovaru i u Hrvatskoj”, rekao je Leko.
“Ovo je manje-više bilo očekivano i nitko se tome ne kani, niti se kanio suprotstaviti. Tko god to želi na ovakav način organizirati, a u stanju je okupiti ovakav broj ljudi, to može napraviti. Na silu nećemo, to ne dolazi u obzir. Netko ovo doživljava kao utakmicu, a ovo za mene nije utakmica. Neka igraju sami”, rekao je Milanović, prenosi Hina.

Podjele na Dan sjećanja

Protokolom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine bilo je predviđeno, kao i svake godine dosad, da se sudionici obilježavanja okupe u krugu bolnice odakle se u Koloni sjećanja kretalo do Memorijalnog groblja.
Međutim, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poveo je kolonu sjećanja prema groblju odmah nakon intoniranja himne i minute šutnje, na samom početku programa komemoracije, dok su u krugu bolnice programu ostali nazočiti predstavnici državnog vrha zajedno s ratnim zapovjednicima obrane Vukovara Milom Dedakovićem, Brankom Borkovićem i Tomislavom Merčepom. Nakon programa, Kolona sjećanja s državnim dužnosnicima, u kojoj se nalazilo nekoliko stotina osoba, krenula je iz bolnice Stepinčevom ulicom te se na križanju te ulice s Ulicom Antuna Bauera susrela s kolonom koju je predvodio Stožer.
Nakon dužeg čekanja da prođe kolona koju je predvodio Stožer, predstavnici državnoga vrha odlučili su odustati od daljnjeg hodanja prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te se uputili prema Ovčari.

Piše: G. Šimunović, agencije