Published On: Thu, Oct 15th, 2015

USTANAK PROTIV MERKEL, NJEMAČKA SVE BLIŽE POTPUNOM ZATVARANJU GRANICE? ‘To bi bilo razorno za sve države na balkanskoj ruti’

Ako Njemačka i Austrija zatvore granice, morat ćemo i mi, upozorio je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Ustanak protiv Angele Merkel se širi, objavio je u srijedu Frankfurter Allgemeine Zeitung: otvoreno pismo protiv izbjegličke politike njemačke kancelarke Angele Merkel do srijede je potpisalo 126 članova njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU). Među potpisnicima je 38 parlamentarnih zastupnika.

Ubrzana deportacija
Pismo je prošlog tjedna poslano s prva 34 potpisa, s glavnim zahtjevom da se zatvore granice za izbjeglice koje dolaze u Njemačku preko sigurnih trećih država, objavio je tabloid Bild. To bi značilo potpuno zatvaranje granica jer Njemačka ne graniči s nesigurnim zemljama. Tu bi mjeru trebalo primjenjivati dok schengenska granica ne funkcionira i dok druge članice EU ne poštuju svoje obaveze, traže članovi CDU-a. Angela Merkel je na sastanku sa zastupnicima koalicije CDU/CSU u Bundestagu odbila zahtjev da se izbjeglice raspodjeljuju na granici, piše Focus. Ako Njemačka kao najveća zemlja zatvori granice, to će imati razorne posljedice po sve zemlje na balkanskoj ruti, čak i Austrija i Mađarska će u tom slučaju morati odbiti izbjeglice, rekla je Merkel… zastupnicima, kako to prenosi FAZ.

U četvrtak će se pred Bundestagom naći izmjene zakona o azilu, koje predviđaju ubrzavanje procedure odlučivanja i ubrzanu deportaciju onih kojima se zahtjev odbije. Poput Srbije, Hrvatske i Mađarske, i Austrija sve izbjeglice isporučuje Njemačkoj. Po šumama uz granicu prema Njemačkoj postavili su strelice s njemačkim zastavama, kako bi uputili one koje krijumčari istovaruju neposredno pred njemačkom granicom.

Domino-efekt
Nakon upozorenja iz nekoliko općina, bavarski premijer Horst Seehofer održao je sastanak s lokalnim političarima koji tvrde da su njihovi kapaciteti potrošeni i da izbjeglice treba preusmjeravati u druge dijelove zemlje. Druge zemlje nervozno pogledavaju prema Münchenu i Berlinu. “Ako Austrija zbog izbjegličke krize pojača kontrolu granice, a Mađarska potpuno zatvori granicu, Slovenija će morati donijeti iste mjere kao Austrija”, upozorio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec pred parlamentom. Erjavec je rekao da zasad nema znakova da će Njemačka zatvoriti granice, što bi dovelo do domino efekta na čitavoj balkanskoj ruti.

Jutarnji list