Subota, 22 lipnja, 2024

USAID Srbiju proglasio svojim ”pašalukom”

Must Read

Sjedinjene Američke Države namjeravaju povećati razinu odgovornosti vlasti u Srbiji i boriti se protiv korupcije u zemlji. Kako bi se suočila s ovim izazovima u ”suverenoj državi”, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), za koju je aktualna premijerka Srbije Ana Brnabić radila gotovo 10 godina, objavila je natječaj u kojem Washington traži organizaciju koja će ”pratiti aktivnosti javnih institucija” u Srbiji, piše logicno.com

Ovakvo što se događa samo u zemljama koje su de facto američki protektorati i banana državamau kojima ”nacionalistički” predsjednik za premijerku odredi prozapadnu i liberalnu bivšu dugogodišnju visoku djelatnicu ove poznate američke vladine agencije.

No, prema riječima stručnjaka, USAID i njegov antikorupcijski program će zapravo biti paravan za lobiranje interesa Washingtona u Beogradu. U samoj Srbiji se primjećuje sve veća želja da se iz igre izbace političari koji zagovaraju politiku daljnjeg približavanja s Rusijom ili jednakih odnosa sa svima, na ničiju štetu.

Osim toga, pristanak službenog Beograda na raspisivanje natječaja američke vladine agencije da se nađe ”netko” tko će srediti stanje na političkoj sceni Srbije i iskorijeniti korupciju ima samo dva objašnjenja. Ili je Srbija na putu da službeno postane američka kolonija, ili jednostavno nema nekoliko desetina stručnjaka u službama sigurnosti koji bi znali obaviti taj posao i bez američke ”pomoći”.

Kako god bilo, početkom kolovoza je USAID objavio natječaj za provedbu novog programa za poboljšanje razine odgovornosti vlasti Republike Srbije.

”USAID namjerava uspostaviti partnerske inicijative s civilnim društvom i medijima, a cilj je poboljšanje transparentnosti aparata vlade i praćenje aktivnosti državnih tijela, uključujući i borbu protiv korupcije”, stoji u dokumentu.

Partner američke agencije će raditi s društvenim pokretima u općinama Srbije, kao i službenim organizacijama koje može poslužiti kao temelj za stvaranje novih udruga. Odabrana agencija će ”potaknuti lokalne vlasti na transparentniji i fleksibilniji rad”.

”U najmanju ruku, izvođač će doprinijeti postizanju većih rezultata u sve većem broju neriješenih sudskih predmeta o korupciji”, navedeno je u natječaju.

Provedba ovog projekta je ravna priznanju nesposobnosti Srbije kao države, kao i cijelog njezinog pravosudnog i sigurnosnog aparata. Naravno, SAD takve projekte provodi putem svojih opunomoćenika u vladi i zato Ana Brnabić nikada nije trebala biti potvrđena za premijerku Srbije.

Ona je radila nekoliko godina za USAID i sramota je za srpsku državu da ova agencija određuje kako se riješiti korupcije i kolika je razina ove pošasti u zemlji.

Svaki zaposlenik koji radi za USAID nikada nije radio za dobrobit vlastite zemlje, nego za interese Washingtona, premijerka iznimka, onda će njezino ime ostati zlatnim slovima upisano ne u povijesti susjedne zemlje, nego u povijesti svijeta.

Sličan primjer su Crna Gora ili Makedonija, gdje je bivša uposlenica Sorosevog ”Otvorenog društva”, Radmila Šekerinska, sada ministrica obrane. U Crnoj Gori i Makedoniji u državnom aparatu vladaju kaos i anarhija i rat među frakcijama. Čini mi se da isto čeka i Srbiju.

Sramotno, ali će partner USAID-a, od kojeg će dobiti novac za program,  partnera,  raditi i sa srbijanskim ministarstvima za provedbu novih ”reformi”. Ugovor također predviđa provedbu političkih reformi u Srbiji u koordinaciji s USAID-om.

”Unatoč činjenici da su promjene u politici nisu prioritet ove inicijative, agencija pomagati općinskim vlastima i ukazivati ​​na područja u kojima je takve promjene moguće provesti”, navodi se u natječaju.

U dokumentu se navodi kako će odabrana agencija raditi u bliskoj suradnji s USAID-om i drugim donatorima koji podržavaju Srbiju.

Također je neophodno se u okviru projekta surađuje s vlastima EU.

Natječaj navodi ”kako je korupcija je prepoznata kao ključni problem u Srbiji”.

”Smanjenje razine korupcije je ključni čimbenik kada se govori o usklađenosti Srbije s kriterijima za pristup EU”, kaže se u dokumentu.

Dokument ne spominje iznos kojeg će  SAD izdvojiti za projekt. Međutim, krajem travnja se saznalo da Sjedinjene Američke Države šalju 9 milijuna dolara potpore ”za napore Srbije u pridruživanju EU”.

Kako je navedeno na internetskoj stranci američke vladine agencije USAID, novac se planira poslati ”za borbu protiv korupcije, poboljšanje uprave i jačanja vladavine prava”.

Američki veleposlanik u Srbiji je rekao da su SAD od 2001. godine uložile u Srbiji 748 milijuna dolara za ”jačanje demokratskog upravljanja zemljom”.

Uopće nema dvojbe da je program USAID-a grubo uplitanje u unutarnje poslove druge države.

Svrha ove potpore je neutralizacija političara i utjecajnih ljudi koji nisu skloni pretjeranoj suradnji sa Zapadom i vjerojatno će se protiv njih zaredati optužbe ”za korupciju”.

Sada je jasno da je prozapadno vodstvo Srbije sklono ulasku u EU, ali i NATO, iako je narod protiv tog scenarija. Nije trebalo proći dugo vremena da od dana 29. lipnja 2017. premijerka Ana Brnabić pokaže za koga zapravo radi i tko joj je povjerio mandat. To nisu bili državljani i glasači Srbije, nego njeni i Vučićevi nalogodavci iz Washingtona.

Ipak, u cijeloj priči ime i nečega dobroga. Maske su konačno pale, i to u manje od dva mjeseca. Da je Aleksandru Vučiću stalo do suvereniteta zemlje, on je još uvijek dovoljno moćan da spriječi ovu lakrdiju. Budući da se nije oglasio o ovom pitanju, USAID će odrediti tko će s američkim novcem ”iskorijeniti korupciju i provesti političke reforme u zemlji”. U manje od dva mjeseca je sve prilično jasno.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -