Subota, 13 travnja, 2024

Uputstvo za dijasporu: Evo kako se vrši popis državljana BiH koji žive u inozemstvu

Must Read

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH (DKP) radi pravovremenog informiranja državljana BiH u inozemstvu, uputilo informaciju o popisu stanovništva BiH i procedurama po kojima će se popis obaviti – potvrđeno je Feni u Uredu za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Najvažnije informacije u vezi s mogućnostima i načinima učešća u proceduri popisa državljana BiH u inostranstvu, a radi otpočinjanja priprema za popis kako u sjedištu MVP-a BiH tako i u DKP-ima BiH, MVPBiH je zatražilo u  siječnju ove godine od Agencije za statistiku BiH nakon obraćanja pojedinih DKP-a BiH zahtjevom za dostavu informacija o popisu stanovništva u BiH.

Tako su DKP-i BiH, između ostalog, obaviješteni da MVPBiH organizira i provodi popis shodno članu 32. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH u 2013. godini.

Prema tom članu, MVPBiH organizira i provodi popis članova diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, diplomatskog osoblja u međunarodnim organizacijama i institucijama, te članova njihovih porodica koji s njima borave u inostranstvu.

Također, DKP-i su obaviješteni da će državljani BiH koji žive u inozemstvu, a imaju prebivalište u BiH i odsutni su duže od 12 mjeseci popisati prema članu 40. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH u 2013. godini, da se popisivanje ovih osoba vrši na posebnom obrascu koji propisuje direktor Agencije za statistiku BiH, te o dostupnosti, načinu popunjavanja i dostavljanja obrazaca.

Ovi obrasci se popunjavaju samostalno i dostavljaju poštom Agenciji za statistiku BiH najkasnije do 15. oktobra 2013. godine.

– Iako popisivanje državljana BiH u inozemstvu, osim članova DKP-a BiH shodno navedenom članu 32. Zakona, nije u direktnoj nadležnosti MVP-a BiH, ovo ministarstvo je svim DKP-ima BiH skrenulo pažnju da je pravovremeno informiranje o terminima i procedurama popisa neophodan uvjet za uključivanje najvećeg broja građana BiH u ovu aktivnost, posebno imajući u vidu da je Zakonom predviđeno da je učešće u popisu obavezno za sve građane BiH, te je u tom smislu zatražilo puni angažman svih uposlenih u DKP-ima BiH – ističu u MVP-a BiH.

Dodaju i da je MVPBiH u okviru svojih nadležnosti, a u saradnji s Agencijom za statistiku BiH, na web adresi Ministarstva postavilo link kojim se svi zainteresirani povezuju sa zvaničnom popisnom web stranicom (http://www.popis2013.ba/index.php/bs/).

Ovaj link vodi direktno do popisnih obrazaca za popis u inostranstvu, kao i do uputstva za popunjavanje obrazaca.

Istovremeno, svim DKP-ima je upućena informacija u kojoj je navedeno da je link postavljen na web stranicu, te da o tome informiraju sve zainteresirane, kažu u MVP-u BiH.

depo

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -