Uprava i Nezavisni sindikat zaposlenika potpisali Kolektivni ugovor Aluminija d.d. Mostar

U nazočnosti kolega iz Uprave Aluminija d.d. Mostar i Predsjedništva i Skupštine Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, predsjednik Uprave Mario Gadžić i predsjednik NSZ-a Romeo Biokšić svečano su potpisali novi Kolektivni ugovor Aluminija d.d. Mostar.

Nakon više mjeseci upornoga rada na izradbi novoga Pravilnika o radu Aluminija, uslijedili su dugotrajni i složeni progovori Uprave i sindikalne organizacije Hercegovačkoga diva oko teksta Kolektivnoga ugovora, kako na razini prvih ljudi, tako i na razini stručnih skupina i njihovih pravnih zastupnika. Pregovore su, zbog ustrajnosti obaju strana u obrani njihovih argumenata, obilježili usponi i padovi, što je ishodilo i nedavnim štrajkom upozorenja u organizaciji NSZ-a, no džentlmenski je dogovor na kraju ipak postignut, a na radost i korist i Aluminija i njegove radničke populacije.

Naglašujući kako se pregovorima može sve postići, predsjednik NSZ-a upravo je dolazak do konačnoga cilja u ovomu slučaju ocijenio kao put pregovora, suradnje i razumijevanja.

– Pregovori su bili zahtjevni i složeni, ali i obostrano korektni, uz poštivanje partnerskoga odnosa. Zahvaljujem se pregovaračkomu timu Uprave Društva, samoj Upravi, kao i svojim sindikalnim kolegama, kako na uloženim naporima, tako i na prihvaćanju kompromisa – prokomentirao je predsjednik NSZ-a Aluminija Romeo Biokšić.

Također vidno zadovoljan zaključenjem ovoga pothvata i postizanjem itekako potrebnoga suglasja sa sindikalnim tijelom, direktor Aluminija Mario Gadžić u izjavi se zadržao upravo na spomenutomu partnerskom odnosu između Uprave i NSZ-a.

– Drastično pogoršanje uvjeta u kojima poslujemo u drugoj polovici ove godine, gdje je naglasak na potpuno neočekivanomu 65-postotnom burzovnom poskupljenju električne energije i 70-postotnomu poskupljenju glinice (naših dvaju vitalnih sirovina), izazov su i za Upravu i za sindikat i za svakoga pojedinog djelatnika. Ovo je vrijeme kada moramo zbijati redove i kada si ne smijemo dopustiti raslojavanja. Put do potpisivanja ovoga ugovora bio je sve samo ne lagan, ali poštujem tvrda stajališta obaju strana, jednako kao i pripravnost i jednih i drugih na nužne kompromise.

Konačan tekst Kolektivnoga ugovora osjetno je povoljniji za radnike u odnosu na Pravilnik o radu i, uvjeren sam, obje strane mogu biti jako zadovoljne dogovorenim – poručio je Gadžić, dodavši kako, jednakim žarom, Uprava i sindikat sada trebaju djelovati i prema vlasnicima Aluminija, u prvomu redu prema Vladi FBiH i regulatornim tijelima za el. energiju, s ciljem vitalno važnoga rasterećenja Aluminija od nepotrebnih dadžbina koje ga guše i, uzimajući mu čak 23 milijuna KM godišnje, dovode u pitanje i njegovu stabilnosti i, u konačnici, njegov opstanak.