ČOVIĆ O IZETBEGOVIĆU: Želi biti nadlider, RADONČIĆ: Kukavica poziva u rat, neka nađe novog partnera umjesto SBB-a

Predsjednik HDZ BiH i predsjedatelj Predsedništva BiH Dragan Čović kazao je danas novinarima nakon sastanka sa Fahrudinom Radončićem da ga je predsjednik SBB-a zamolio da lidera SDA Bakira Izetbegovića obavijesti da SDA i HDZ nađu novog, zamjenskog koalicijskog partnera, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Čović je kazao kako je skeptičan prema mogućnosti da će nađe zamjena za SBB u vladajućoj koaliciji u F BiH.

– Ono što je meni važno da ne stvorimo anarhiju koja je nastala u vremenu kad je prethodni faktor u vlasti prije 3 godine izašao iz strukture zajedničkog djelovanja tako da će gospodin Izetbegović i od mene dobiti informaciju da je potrebno što žurnije naći zamjenskog partnera, kazao je Čović, izrazivši zadovoljstvo, što, kako je rekao, oko 99 posto tema o kojima su razgovarali on i Radončić imaju usuglašen stav, ali da odnosi među koalicijskim partnerima ne funkcioniraju.

Čović: Netko želi biti nadlider

Kao najbanalniji primjer naveo je obilježavanje dana državnosti BiH- 25. studenog.

-Evidentno netko želi biti nadlider u FBiH i želi upravljati procesima ali na pogrešan način, nama je ideja bila da mi želimo i s Hrvatskom i sa Srbijom i sa Crnom Gorom imati vrlo prijateljske odnose, izraženo dobre odnose, jer je to osnova naše politike. Mi možemo maštati o Europskoj uniji ali ako nismo u stanju sa susjedima održati dobre odnose na pristojnoj razini onda nam uzalud čitav posao. A bojim se zbog kojekakvih izjava i aktivnosti prema Hrvatskoj Srbiji pa i donedavno prema Crnoj Gori zadnjih par dana destabilizirali smo te odnose i sad to treba vratiti u normalu, kazao je Čović.

Podsjetio i kako se mnogi projekti u oblasti energetike i infrastrukture nisu realizirali zbog narušenih odnosa u vladajućoj koaliciji u BiH.

Radončić: Lako je ratovati do zadnje kapi tuđe krvi

– Mene je Izetbegović dva mjeseca molio da uđem u vlast nakon što ju je napustio DF. Sad traži da izađem iz vlasti. Pošto je SBB odgovorna stranka i ne želi izazivanje anarhije u Federaciji, što netko očito priželjkuje da bi pokazao da Federacija ne može funkcionirati kako bi napravio svoju fildžan državu, zamolio sam predsjednika Čovića da prenese Izetbegoviću, jer ja s njim ne razgovaram, da do Božića HDZ i SDA nađu novog koalicijskog parnera umjesto SBB-a, potvrdio je Radončić.

Odgovarajući na pozive SDA da njegova stranka, ako nije u vladajućoj koaliciji, napusti tisuću pozicija koliko imaju u vlasti, Radončić je rekao da je javnosti poznato da je SBB gotovo sve glavne pozicije prepustio SDA, koja ima, kako je rekao 100 tisuća pozicija.

Radončić je optužio Izetbegovića i da je izazvao najnoviju političku krizu u BiH, svojim izjavama za Deutsche Welle.

Podsjetimo, Izetbegović je u intervjuu za Deutshe Welle kazao kako je u slučaju odcjepljena RS spreman i na rat, odnosno, najgori mogući scenarij, kako je kazao, da bi obranio teritorijalni integritet BiH. Također, u istom je intervjuu rekao i kako se nada da će BiH u budućnosti priznati Kosovo što je dovelo do oštrih reakcija predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika Srbije Alaksandra Vučića, dok srpski zastupnici u znak prosvjeda danas nisu došli na sjednicu Parlamenta BiH, a srpski ministari na zasjedanja Vijeća ministara BiH

– Nije sporna Izetbegovićeva izjava o Kosovu, već njegovo pozivanje u novi rat, to je neodgovorno. Lako je pozivati u rat do zadnje kapi tuđe krvi. Izetbegović je kukavica, prošli rat je proveo u trezoru Centralne banke, gdje mu ni atomska bomba nije mogla ništa, a njegova je obitelj za to vrijeme bila u inozemstvu, dok su tri člana moje obitelji poginula u ratu, a jedan je ranjen, kazao je Radončić, dodajući kako novog rata neće biti.

-To što je rekao je užasna šteta Bošnjacima. Mi smo najveća žrtva rata i strašan je grijeh pretvarati nas u ratnički faktor. On je to namjerno rekao da bi izazvao kaos i skrenuo pažnju javnosti sa opće mržnje prema njemu i njegovoj supruzi koja postoji u bošnjačkom korpusu“, izjavio je lider SBB-a.

Dodao je i da je SBB sekularna i prozapadno orijentirana stranka koja se protivi ostavljanju u amenat Bosne i Hercegovine nekim “neoosmanskim elementima”

Radončić je izrazio žaljenje i što ove godine hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović zbog Izetbegovićeve netolerantnosti neće sudjelovati u obilježavanju 25. studenog Dana državnosti BiH..

Čović: Pronaći adekvatan riječnik radi očuvanja mira i stabilnosti

Komentirajući današnji nedolazak srpskih zastupnika i ministara na sjednice Parlamenta BiH i Vijeća ministara zbog izjava Bakira Izetbegovića Čović je kazao:

-Bojim se da smo ušli još jednom u jednu neproiomišljenu krizu ali trudit ćemo se da se to ne odrazi na druge razine vlasti. Mogu samo pozvati da kad dajemo izjave da odgovaramo za jedan viši interes to je očuvanje mira i stabilnosti. Prvo smo o Pelješkom mostu pričali i zabavljali se sad pričamo o mogućom ratu pa se zabavljamo. Ja sam s te strane zabrinut, trebamo spriječiti da takve misle i ideje zažive u BiH i razgovarat ćemo i unutar sarajevske politike i srpskog naroda da nađemo adekvatan rječnik da bi ovo sve skupa stabilizirali, kazao je Čović. /M.Š./HMS/