Published On: Uto, kol 24th, 2021

PO DODIKOVU GLAVU NE DOLAZI SE U BEOGRAD: Svaka akcija protiv bilo kojeg službenika RS-a bi bila katastrofalna za stabilnost u regiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, uz puno razumijevanje pozicije Republike Srpske, razgovarati s novim visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, ali da će mu otvoreno reći svoj stav – da Srbija nije sretna zbog načina na koji je postavljen, da je protiv primjene bonskih ovlaštenja i da bi svaka akcija protiv službenika RS-a bila katastrofalna po sigurnost regije.

Na pitanje da li neko na njega vrši pritisak da razgovara sa Schmidtom, s kojim predstavnici RS ne žele da razgovaraju, Vučić je rekao da ga nitko ne pritiska, te da je već razgovarao sa Schmidtom.

Razgovarao sam s njim, i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Schmidtapoznajem, on je pomagao i kada su izolirali Dodika. Tada sam ga ja molio da dođe i razgovara s Dodikom i razgovarao je s njim u Istočnom Sarajevu – rekao je Vučić za Happy TV, prenosi RTS.

Kako kaže, razumije Dodika i RS, ali i Schmidta, njihove pozicije.

Nismo sretni, oktroiran je izbor, ali objektivne su okolnosti. Kada budem smatrao za shodno, sa Schmidtom ću razgovarati, ali ću mu reći otvoreno da sam potpuno protiv primjene bonskih ovlaštenja, da je za nas loša Inzkova odluka i da bi svaka vrsta akcije protiv Dodika i zvaničnika RS bila katastrofalna po stanje stabilnosti u regiji- rekao je Vučić.

Dodao je da Schmidt izuzetno inteligentan čovjek, za kojeg se, kaže, nada da će imati više takta i željeti da čuje srpsku stranu, posebno RS.

Dodao je da su odnosi Srbije i RS najbolji u povijesti, da on i Dodik nikada neće reći ružne riječi jedan o drugom, ali da to ne znači da moraju u svakom pitanju da se suglase.

Razumijem poziciju RS, sasvim je moguće da bih se ponašao isto, ali i oni moraju da razumiju da Srbija ima 61 posto investicija na zapadnom Balkanu, a svi ostali 39 posto. Da li mislite da smijem da ugrozim poziciju Srbije ili RS – rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija poštuje BiH, ali da nikada ne može da se suglasi s progonom Dodika.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x