KOŠARAC: Džaferovićevo Negiranje zločina Armije BiH opći je model ponašanja bošnjačkih političara

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac ocijenio je skandaloznom i neprihvatljivom izjavu prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića kojom negira i umanjuje zločine takozvane Armije BiH u proteklom ratu.

– Džaferovićeva izjava da je takozvana Armija BiH bila “časna vojska koja nije činila zločine već se borila protiv njih” notorna je neistina. Ujedno, to je vrlo opasna tvrdnja koja ponižava srpske i hrvatske žrtve, postradale upravo od onih koje Džaferović, bez imalo srama, naziva “časnim vojnicima” – rekao je Srni Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

On je poručio da Džaferović ima i da trebao kazati mnogo toga o zločinima takozvane Armije BiH i drugih odreda koji su se borili na strani muslimana u proteklom ratu, te ulozi i naredbama političkog, vojnog i policijskog vrha tadašnje RBiH.

– Umjesto što se pravi naivan, neka aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH krene iz svog dvorišta i prizna da su upravo pripadnici takozvane Armije BiH i islamski odredi u BiH činili teške ratne zločine nad Srbima i Hrvatima – istaknuo je Košarac.

Prema njegovim riječima, od Džaferovića i drugih bošnjačkih političara očekuje se da priznaju zločine nad Srbima i Hrvatima, te da odbace nametnuta rješenja visokih predstavnika, ako žele dobre odnose s ta dva naroda.

– U suprotnom će BiH svesti na Sarajevski i Zeničko-dobojski kanton, eventualno još neku općinu u okolini – u obujma fildžana – naglasio je Košarac.

On je podsjetio da Džaferović osobno nosi teško breme ratne prošlosti, za što postoje dokazi, te dodao da treba da bude procesuiran zbog osobne uloge u ratnim vremenima.

– Negiranje zločina takozvane Armije BiH i omalovažavanje srpskih i hrvatskih žrtava odavno je model ponašanja bošnjačkih političara. Krajnje je vrijeme da prekinu s tom nedopustivom praksom i pogledaju istini u oči – naglasio je Košarac.

/HMS/