Upitna isplata mirovina za prva tri mjeseca 2013.

Savez umirovljenika Federacije BiH svjestan je da je Zavod PIO FBiH u teškoj situaciji i da realno postoji mogućnost za ne bude osigurano dovoljno sredstava za isplatu mirovina za prva tri mjeseca ove godine, izjavio je za “Dnevni avaz” Omer Omerefendić, predsjednik Saveza.
– Prije nekoliko dana razgovarao sam s direktorom Zavoda Zijadom Krnjićem. Dogovoreno je da se uputi pismo Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH i zatraži financijska pomoć za isplatu mirovina za prva tri mjeseca ove godine, jer su svake godine prihodi Zavoda na početku mjeseca manji – kaže Omerefendić.
Kako kaže, iako je financijska situacija u Zavodu PIO teška, umirovljenici neće odustati od zahtjeva da se njihova primanja ove godine povećaju za 10 posto.
– U financijskom planu Zavoda PIO nije predviđeno povećanje mirovina ni za jednu marku u ovoj godini. Tražili smo da proračun Zavoda za 2013. bude veći za 39 milijuna KM od predloženog. No, to nije odobreno. Također, jasno nam je da se naša primanja ne mogu povećati od doprinosa, ali mogu iz drugih izvora – naveo je predsjednik Saveza.
Vlada FBiH priznala dug
Ističe da se mirovine mogu povećati od sredstava koje će Vlada FBiH vratiti od duga za isplaćene vojne mirovine te od rudnika koji duguju za uplatu doprinosa.
– Vlada je priznala dug od 180 milijuna KM. Ove godine trebali bismo dobiti od Vlade dio koji iznosi 18 milijuna KM. Rudnici duguju oko 10 milijuna KM. Osim toga, očekujemo prodaju imovine Zavoda koja nije u funkciji, a radi se o domovima umirovljenika – ustvrdio je Omerefendić.