Subota, 25 svibnja, 2024

UNUTAR BOŠNJAČKI SUKOB: Reis Cerić izdao Fetvu protiv Adema Zilkića

Must Read

SARAJEVO – Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić donio je danas, pretposljednjeg dana na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Fetvu protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema ef. Zilkića.

Cerić je istakao da Fetvu donosi koristeći se šerijatskim ovlastima iz Menšure, pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i provodeći zakletvu “da ću dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu vršiti savjesno i odgovorno”.

Cerić je pojasnio da Fetvu donosi slijedeći kur’anske upute da je razbijanje Islamske zajednice “isto kao i podizanje džamije koja nanosi štetu muslimanima, koja snaži njihove protivnike, koja pravi razdor među vjernicima i koja se stavlja u službu onih koji su od ranije poznati da ne žele dobro Islamskoj zajednici”.

Dodaoo je kako “nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka”.

“Ujeren sam da rad i djelovanje Adema Zilkića spada u kur’ansku kategoriju mesdžid-i dirara, čime se nanosi šteta vjernicima i snaže protivnici”, istaknuo je reis Cerić.

Vjernicima, prema Fetvi, nije džaiz (ar. dozvoljeno) Zilkića slušati, slijediti ili klanjati džumu-namaz za njim.

Prema Fetvi, Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku štetu i sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu.

“Zbog toga tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuvjetno prestane sa lažnim predstavljanjem. Također, zahtijevam od Adema Zilkića da se izvine muslimanima za nanešeni im duševni bol. Ova Fetve treba da bude poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze”, zaključio je reis Cerić.  (AA)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -