Published On: Sri, ruj 11th, 2013

UNHRC potvrdio: video snimci i fotografije sirijskih žrtava kemijskih napada lažni!

Rusija je priopćila da je UN-ovo Vijeće za ljudska prava (HRC) potvrdilo da su video snimci i fotografije žrtava kemijskog napada u blizini sirijske prijestolnice Damaska lažni.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u utorak priopćilo da su međunarodni stručnjaci kao i sirijska javnost i vjerski lideri predstavili svoje dokaze na 24. sjednici UNHRC-a u Ženevi 9. rujna.

Također navodi iskaze brojnih očevidaca koje potvrđuju da su pobunjenici, koji se bore protiv sirijske vlade, upotrijebili kemijsko oružje u Guti, predgrađu Damaska.

Sudionici sjednice UNHRC-a upozorili su na posljedice koje bi mogao imati vojni udar na Siriju, navodeći da bi jedan takav napad bio teško kršenje međunarodnog zakona.

Američka administracija koristi snimke i fotografije kako bi izlobirala podršku za napad na Siriju. Sirijska vlada je kategorički negirala bilo kakvu umiješanost u incidente 21. kolovoza u Damasku.

Bez obzira na to, nekoliko zapadnih zemalja, sa SAD-om na čelu, brzo su počele lobirati za rat protiv Sirije. Američki predsjednik Barack Obama rekao je 31. kolovoza da će tražiti dozvolu Kongresa za vojnu intervenciju u Siriji.

Međutim, u najnovijim izvještajima se navodi da je većina kongresmena ili protiv napada ili nije još odlučila. Senat je, u međuvremenu, odgodio glasanje o rezoluciji da se napadne Sirija, prenosi Press TV.

U Siriji su smrtonosni nemiri počeli 2011. godine. Ujedinjeni narodi su procijenili da je više od 100.000 ljudi poginulo, a milijuni su raseljeni zbog nasilja.