Subota, 13 travnja, 2024

‘NDH NIJE BILA TOTALITARNA, A ŽRTVE U JASENOVCU POBILI SU PARTIZANI’ Desničari preuzeli uređivanje hrvatske Wikipedije

Must Read

Ustaški pokret nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran, za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su masoni, antifašizam je ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda, partizanskih zločina bilo je triput više nego ustaških, a u Hrvatskoj se redovito organiziraju antifašističko-četničke proslave na račun poreznih obveznika.

Ovo je samo mali dio članaka koji se mogu pročitati na hrvatskoj verziji popularne Wikipedije, a zbog kojih već nekoliko dana traje pravi virtualni rat na društvenim mrežama.

Urednički stavovi

S jedne strane postoje očito radikalno desno orijentirani administratori koji propagiraju takav sadržaj, a s druge strane su neki od suradnika koji ne uspijevaju progurati svoju istinu jer im ovi prvi zabranjuju uređivanje i blokiraju korisničke račune.

Slogan Wikipedije koji glasi “Slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati” očito se ne poštuje u našoj domaćoj inačici, pa je na Facebooku nedavno otvorena i stranica s nazivom “Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije”. Tu je stranicu, koja je do jučer prikupila više od tisuću podržavatelja, pokrenuo jedan od suradnika koji se nikako nije mogao pomiriti s uredničkim stavovima o nekim povijesnim i političkim pitanjima.

“Pokušat ćemo razotkriti mračnu stranu hr.wikipedije. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekt, koji nudi samo pristrana gledišta i eliminira sve one koji žele pridonijeti malo širem pogledu na stvari. Ne znamo tko zapravo stoji iza ovog šovinističkog projekta koji naočigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost, no nećemo to samo mirno promatrati”, poruka je koju je napisao osnivač grupe na Facebooku. Kao glavni protagonisti “Nezavisne wikipedije hrvatske”, kako se je neki prozvali, spominju se administratoriSpeedyGonzales i Roberta F. koji su, kaže naš sugovornik, potpuno izgurali većinu drugih urednika.

Skrivena imena

Njihova prava imena su se čak u jednom trenutku pojavila na Facebook stranici, ali brzo su izbrisana, a do njih je nemoguće doći. Osnivač Facebook stranice poslao je i prosvjedni mail administratorima originalne Wikipedije, ali odgovor nije dobio, a za pomoć se obratio i osnivaču hr.wiki.

– Rekao mi je da prikupljamo i dalje sve dokaze o pristranosti administratora, a da će se potom organizirati glasovanje, pa će korisnici sami odlučiti žele li takve ljude za urednike – kaže naš sugovornik, koji je htio ostati anoniman.

On tvrdi da su sve njegove izmjene članaka o fašizmu i antifašizmu izbrisane, a SpeedyGonzales, Kubura i Roberta F. prozvali su ga vandalom koji uništava Wikipediju i blokirali mu račun.

– Ti ljudi citiraju neke desne portale kao relevantan izvor informacija, a kada pišu o ustaškim zločinima, prepisuju podatke iz ideoloških knjiga koje su za vrijeme NDH izdavale ustaške emigracije. O zločinima za vrijeme NDH gotovo se i ne govori, a i kad se govori, opravdavaju se, a kao izvori se pojavljuju ulomci iz knjige osnivača ustaškog pokreta Mladena Lorkovića – nabraja naš sugovornik.

Veličanje fašizma

Da je hrvatska verzija Wikipedije izrazito pristrana i ultradesničarski intonirana, smatra i naš znanstvenik dr. sc. Pavle Močilac, koji je zbog toga i prekinuo s njima suradnju.

Močilac kaže kako u temama koje se tiču povijesti, Drugog svjetskog rata i NDH dominira revizionistički ton u kojem se opravdava i veliča NDH i fašizam, dok se antifašizam portretira u jako negativnom svjetlu. To je opasno, kaže Močilac, jer se današnji učenici i studenti rado služe tim podacima za učenje i seminarske radove misleći da iza toga stoji struka.

– Izrazita pristranost i ideološka obojenost totalno obezvređuje kompletan projekt hr.wikipedije, što je tragedija jer je važnost projekta wikipedija za današnje obrazovanje postaje ogromna. Akademici generalno nisu skloni wikipediji upravo zbog toga što je pišu i uređuju vrlo često amateri koji, kao što vidimo, počesto ubacuju neistine, poluistine, vlastito (neutemeljeno) mišljenje, ideologiju, svoj pogled na religijska pitanja i slično, a vrlo često kao reference uzimaju irelevantne i loše internetske izvore ili čak revizionističke knjige – kaže Močilac.

On je nekoć uređivao članke iz područja farmakologije jer mu je to primarna struka, ali kada je shvatio što sve piše na hr.wikipediji, odlučio je da u tome ne želi sudjelovati.

Irelevantna stranica

– Hr.wikipedijom dominiraju administratori koji iz nekog razloga ne žele mijenjati očito pristrane članke. Sve to je razlog što je hr.wikipedija u globalu irelevantna i što su je mnogi suradnici napustili jer im se ne da raditi s ljudima koji wikipediju shvaćaju kao nekakav nastavak rata – kaže Močilac koji javno traži da svi sporni administratori hitno i trajno napuste te pozicije.

• Ustaše

Hrvatska Wikipedija tvrdi da ustaški pokret nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički, totalitarni. Za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj, prema Wikipediji, krivi su – masoni! A za pokolj Srba u 2. svj. ratu odgovorne su zapadne zemlje. Problem ustaštva u Hrvatskoj je u navodnicima, a to je zapravo ‘problem profila i budućnosti društava i zemalja kakve su članice EU i SAD’.

• Antifašizam

‘Hrvatska strana riječ ‘antifašizam’ (…) ustvari predstavlja nekoliko pojmova zajedno: borba za komunizam i marksizam, borba protiv kapitalizma, titoizam s jugoboljševičkim genocidom nad protivnicima, razvojni genocid profitnog znanja, kulturocid (…)’ U Hrvatskoj se redovito organiziraju ‘antifašističko-četničke’ proslave na račun poreznih obveznika’.

• Kroatofobija

‘…je duboko ukorijenjena kod dijela Srba, a prisutna je i dan-danas. (…) Kroatofobija se, kako u Srbiji, tako i među nekim intelektualcima, novinarima, povjesničarima i političkim aktivistima sa zapada (koji u ratovima 90-ih simpatiziraju srpsku stranu), očituje u nametanju kolektivne krivnje čitavom hrvatskom narodu zbog zločina počinjenih od strane vojnih formacija NDH nad Srbima, Židovima i Romima.’

• Zločini prije Drugog svjetskog rata i nakon njega

Ne samo da članaka o partizanskim zločinima ima više nego članaka o četničkim i ustaškim zločinima zajedno, nego partizanskih zločina ima tri puta više nego ustaških.

• Josip Runjanin

‘Josip Runjanin (Vinkovci, 8. prosinca 1821. – Novi Sad, 2. veljače 1878.), po nacionalnosti Hrvat, hrvatski časnik u austrougarskoj vojsci i skladatelj hrvatske himne’. Administrator hr.wikipedije Kubura ne priznaje srpsko podrijetlo i narodnost Josipu Runjaninu koji je uglazbio hrvatsku himnu Lijepa naša.

• Genocid nad Srbima za vrijeme NDH

Kako opisati genocid nad Srbima za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske o kojoj hr.wikipedija inače obožava pisati romantične epopeje. Jednostavno – preskočiš ga. Naravno da su ostali bolesno pristrani odlomci prepisani iz knjige osnivača ustaškog pokreta Mladena Lorkovića kao opravdanje za brojne zločine.

• Srbi u Hrvatskoj

Sramotna hr.wikipedia, u skladu s fašističkom ideologijom, negira postojanje većine drugih nacija i opsjednuta je veličanjem svog plemena. U sklopu toga, ocijenili su da Srbi u Hrvatskoj i ne postoje, to su sve uglavnom Vlasi. Naravno, ne osvrćući se na činjenicu da naziv Vlah povjesničari srednjeg vijeka koriste kao pogrdno ime za sve balkanske narode.

Što hr.wiki kaže o:

• Juri Francetiću – hrvatski političar i vojnik, veliki rodoljub, osobno neobično hrabar i pošten

• Anti Paveliću – hrvatski radikalni nacionalistički političar, razni pjesnici pišu pjesme posvećene njemu, nastaju slike i skulpture, status Srba u NDH se poboljšao, posebice u urbanim dijelovima

• Vjekoslavu Maksu Luburiću – čovjek koji se na svoj način posvetio borbi za Hrvatsku, spašava desetke pravoslavne siročadi i smješta u institucije koje o svom trošku održava Ustaška obrana

• Jasenovcu – partizani su fotografirali ljude koje bi sami pobili i navodili da su to žrtve ustaškog režima. Tamo je stradala 481 osoba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -