Published On: Thu, Oct 1st, 2015

UNAPRIJEĐENJE RADA GP BiH dobila tri plovila za nadzor granice


Tri službena plovila za nadzor granice kao donacija Međunarodne organizacije za migracije (IOM) predata su danas u Sarajevu Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, a ova donacija trebala bi pomoći unaprijeđenju rada Granične policije.
Plovila su donirana u okviru IOM-ovog projekta “Izgradnja kapaciteta i jačanje suradnje između agencija za provođenje zakona Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije”.
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je danas da će ova donacija unaprijediti kapacitete Granične policije u nadzoru “plave” granice i vršenju svakodnevnih zadaća.
Naglasio je da će službena plovila biti odmah stavljena u funkciju i raspoređena u postrojbe Granične policije u Višegradu, Bijeljini i Zvorniku.
Subregionalni koordinator za zapadni Balkan IOM-a i šef misije u BiH Gianluca Rocco smatra da BiH ima ključnu ulogu u ovoj regiji jer graniči s državom koja je članica Europske unije, što dovodi do moguće zabrinutosti vezane za tokove migranata.
– Drago mi je zbog stava direktora Granične policije koji kaže da vrlo dobro razumije ovu ulogu i koliko je ključna regionalna suradnja – naglasio je Rocco.
Ovaj projekt koji financiraju IOM i vlada Švicarske doprinijet će poboljšanju prekogranične suradnje između graničnih službi, iako doniranjem ove opreme, kaže Rocco, neće biti riješeni svi problemi vezani za opremu i obuku policije u regiji.
Vrijednost donacije je 107.000 eura, od čega je Granična policija BiH sudjelovala s 10 posto vlastitih sredstava.