Published On: Thu, Oct 1st, 2015

EU: Mogherini okuplja Balkance da riješe izbjegličku krizu

EU je sve više zabrinuta zbog ogromnog priliva izbjeglica, a situaciju dodatno pogoršava što se valu onih koji bježe od strahota rata u Siriji, Iraku i Afganistanu ne vidi kraj.
Zbog izbjegličke krize koja već mjesecima pogađa Europu, a čiji obim ne jenjava, Vijeće Europske unije i Federica Mogherini, specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, sljedeći tjedan zakazali su u Luksemburgu konferenciju, čiji će cilj biti pronalazak rješenja za zapadnobalkansku rutu, koja je i najprometnija, otkriva Dnevni avaz.
Konferenciji će prisustvovati ministri vanjskih i unutarnjih poslova Turske, Libanona i Jordana, a pozvani su ministri iz zemlja zapadnog Balkana, među kojima i oni iz Bosne i Hercegovine. BiH će tako predstavljati ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i ministar sigurnosti Dragan Mektić.
Kako se ističe uz objašnjenje za organiziranje konferencije, EU je sve više zabrinuta zbog ogromnog priliva izbjeglica, a situaciju dodatno pogoršava što se valu onih koji bježe od strahota rata u Siriji, Iraku i Afganistanu ne vidi kraj. Dosadašnja djelovanja EU, kako se navodi, nisu urodila plodom, a situacija se sve manje može kontrolirati.
Upravo zbog toga cilj konferencije bi trebao biti pronalazak metoda koje bi omogućile da se izbjeglicama osigura siguran dolazak do zemalja EU, ali i kontrola njihovog broja, osiguranje smještaja, hrane…
Budući da dosadašnje mjere nisu bile uspješne, ponukane tragičnim događajima i pogibijama mnogih izbjeglica, europske zemlje odlučile su uložiti sve moguće napore kako bi se spriječile tragedije i osigurala sigurna migracija, navodi se na stranici Vjeća EU.
Cilj je razbiti lance kijumčara koji izbjeglice prebacuju preko Sredozemnog mora, ali i definirati puteve i rute kuda se izbjeglice mogu sigurnije kretati.
Na konferenciju su pozvani i predstavnici Švicarske, Norveške i Lihtenštajna, a o stanju na terenu goste i parlamentarce će izvijestiti predstavnici organizacija OSCE, ,,Frontex”, Internacionalne organizacije za migracije, kao i Svjetske organizacije za hranu.