Published On: Sri, stu 14th, 2012

UN: Predsjedništvo BiH zabranilo čitanje Lagumdžijinog pisma

Predsjedništvo BiH nije dalo suglasnost bh. veleposlanici u UN-u Mirsadi Čolaković da pročita pismo ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije u Vijeću sigurnosti UN-a.

Nakon obraćanja visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka Vijeću sigurnosti, trebalo je uslijediti i obraćanje bh. veleposlanice u UN-u. Međutim, kako javlja Federalna televizija, to se nije dogodilo.

Naime, Predsjedništvo naše zemlje nije odobrilo čitanje pisma o stanju jer njegov sadržaj ne odgovara stvarnom stanju u BiH. Ovakva odluka došla je samo sat prije planiranog obraćanja Mirsade Čolaković.

Zanimljivo je da je ministar Lagumdžija tekst pisma Predsjedništvu uputio u petak, poslije isteka radnog vremena, iza 18 sati.

Ministar vanjskih poslova je u pismu naveo brojne uspjehe bh. vlasti, dodajući da izvještaj visokog predstavnika, jedan od najgorih do sada, daje znakove ohrabrenja.

“Listopadski izvještaj o napretku BiH se ne može nazvati zadovoljavajućim”, stoji između ostalog u nepročitanom pismu. Također, Lagumdžija je naveo kako Inzkov izvještaj daje znakove ohrabrenja i pruža politički poticaj ključnim političkim subjektima u zemlji.

“U kontekstu inicijative za formiranje nove parlamentarne većine i na državnoj i na entitetskoj razini u Federaciji BiH, stvarni pomak za ispunjavanje uvjeta za stupanje na snagu SSP-a i predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU-u može se očekivati vrlo brzo nakon formiranja parlamentarne većine”, piše između ostalog u odbijenom pismu.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare