Umjesto riječi, neka Džaferović rukavice, maske i dezinfekcijska sredstva donira svim medijskim kućama u BiH

Gospodina Džaferovića molimo da umjesto kucanja na već otvorena vrata iskoristi svoj predsjednički i stranački autoritet i hitno, kad već nije do sada, nabavi više tisuća pari zaštitnih rukavica, maski i dezinfekcijskih sredstava i donira ih svim medijskim kućama u BiH i tako pokaže istinsku brigu za zdravlje uposlenika javne riječi – ističe se u priopćenju.

Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje vrlo je zahvalno na pismu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Šefika Džaferovića da se sve uradi na osiguranju uvjeta za rad novinara, koje je uputio nama i medijima.

Krizni stožeri i štabovi, od općinskih, kantonalnih do entitetskog nivoa dali su precizna uputstva za sve građane, a to se posljedično odnosi i na uposlenike medijskih kuća – navodi  Ministarstvo sigurnosti BiH.

Koordinacijsko tijelo BiH je na državnom nivou već potaklo mjere da se press-konferencije održavaju u hodniku Parlamentarne skupštine BiH gdje novinari mogu međusobno biti udaljeni po više metara  ili ispred zgrade, tako da se te mjere već provode.

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić kao dugogodišnji novinar i osnivač najveće medijske kuće u BiH nakon rata, i po tom osnovu je izuzetno zabrinut za zdravlje svakog novinara i drugih uposlenika medijskih kuća.

Ali, također ministar Radončić je jednako tako zabrinut za zdravlje svakog građanina BiH ili pripadnike bilo koje struke i segmenta društva.

Stoga želimo istaknuti važnost da svi uposlenici medicinskih ustanova, policija, Oružanih snaga, elektroprivrednog sistema, gradskih ili regionalnih vodovoda i kanalizacije i mnogih drugih ekspertskih struka od čijeg će zdravlja i prethodne samozaštite zavisiti strateško održavanje i funkcionisanje života svih građana BiH, također budu jednaka briga pojedinih članova Predsjedništva BiH.

Gospodina Džaferovića molimo da umjesto kucanja na već otvorena vrata iskoristi svoj predsjednički i stranački autoritet i hitno, kad već nije do sada, nabavi više tisuća pari zaštitnih rukavica,  maski i dezinfekcijskih sredstava i donira ih svim medijskim kućama u BiH i tako pokaže istinsku brigu za zdravlje uposlenika javne riječi – ističe se u saopštenju MSB-a.

 

Ibrahim Spahić: Sada je ključna je uloga medija

 

sarajevska-zima-ibrahim-spahic

Predsjednik GDSBiH Ibrahim Spahić izjavio je da  je i u ovoj fazi borbe protiv širenja korona virusa COVID-19 ključna uloga medija i komunikacija za pravovremeno i točno informisanje hercegovačke i bosanske javnosti.

Izražavam punu podršku radu novinara i medijskim kućama koji zajedno sa medicinarima i nadležnim i angažovanim  institucijama sistema rade kako bi sve bitne informacije bile dostupne svima koji se brinu o zaštiti zdravlja stanovništva.

Nužno je da  građani  budu solidarni i da se organiziraju u svojim porodicama i susjedstvu kako bi se sve mjere i preporuke odgovornih institucija poštovale i realizirale. Rad u Mjesnoj zajednici i u svaku službu Civilne zaštite treba prilagoditi uvjetima opravdanih zabrana kretanja.

Istovremeno, osobito je bitno da se ne dozvole nikakvi oblici stigmatizacije i diskriminacije prema bilo kojoj kategoriji stanovništva. Nikoga se ne smije zaboraviti u ovakvoj izvanrednoj situaciji i doslovno svakome treba pružiti odgovarajuću pomoč i podršku.

Izolacija i samoizolacija  i socijalna distanca tijekom susreta ne smije biti i vrijeme otuđivanja i hlađenje odnosa među ljudima već zahtijeva novu kulturu komunikacije i dijaloga i međusobnog razumjevanja i poštovanja.

Posebno je bitno da se poštuju upustva epidemiologa i virusologa i savjeti drugih medicinskih stručnjaka – ističe Spahić u svom reagiranju.