Published On: Tue, Dec 17th, 2013

Umjesto na fakultetu, završili na ratištu

Ines Midžić iz Bihaća trebao je u septembru 2013. godine braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću, no samo mjesec ranije, sa šerijatski vjenčanom suprugom Edinom Mulalić iz Bužima, otišao je u Siriju.
Putem Facebook profila, sada kao Abu Salahaddin el-Muhajer, negdje iz Sirije, držeći oružje u ruci, poručuje: “Molim Allaha za ihlas i da nas učvrsti na ispravnom putu.”

Humanitarni rad

Kako nezvanično saznajemo, ovaj bračni par nalazi se u jednom gradiću blizu Alepa koji   drže pobunjeničke snage, na čijoj strani se i bore. Inače, Ines Midžić je u Bihaću bio poznat kao aktivista NVO „Solidarnost“, u kojoj je bio angažiran kao prevodilac. Upravo je putem ove organizacije, odnosno konvoja pomoći, u više navrata boravio na saudijskom potkontinentu. Jednom prilikom, umjesto povratka u BiH, ostao je tamo, a pojedinosti u vezi s tim boravkom, odnosno gdje je bio i s kim se družio, niko ne zna.

Čak ni njegova majka nije bila upoznata s tim. Midžić je na neizvjesni put u ratom zahvaćenu Siriju poveo i šerijatski vjenčanu suprugu Edinu Mulalić, također bivšu aktivistkinju „Solidarnosti“. Kako tvrde neki njihovi poznanici, kontakti mladog para s grupama pobunjenika koji se bore protiv Asadovog režima vezani su indirektno s humanitarnim radom preko „Solidarnosti“.

Iz pouzdanih izvora saznajemo da su Ines i Edina, koja je završila Islamsku pedagošku akademiju u Bihaću, otišli prema Turskoj jer im je „obećano studiranje u Saudijskoj Arabiji“. Zemira Gorinjac, predsjednica NVO “Solidarnost” u Bihaću, pak, negira bilo kakvu vezu njene organizacije s odlaskom bivših aktivista u Siriju. Kaže da je nesretna zbog Midžićevog odlaska, za kojeg je kazala da je prekrasno dijete s bolnom životnom pričom.

– Ines je jednom prilikom putem „Solidarnosti” kao prevodilac bio u pratnji konvoja za Gazu. Svi njegovi ostali kontakti i odlasci nemaju nikakve veze s našom organizacijom i plod su isključivo njegovih privatnih aktivnosti – kazala je Gorinjac.

Nikakvi kontakti

Midžić i Mulalić su, saznajemo, ka Bliskom istoku otišli kombijem u kome je bilo još osoba iz BiH, a još se špekulira o tome ko je bio organizator. Roditelji Mulalić uvjereni su da njihova kćerka nikada ne bi otišla u Siriju da je dobila posao predavača vjeronauke u osnovnoj školi u Kozarcu kod Prijedora, s obzirom na to da je ispunjavala sve uvjete.

Edinin otac nam je kazao da se s kćerkom povremeno čuje i vidi putem Skypea. Priča mu da u graničnom dijelu Turske prema Siriji uči arapski jezik. Sabaheta, majka Inesa Midžića koja živi u bihaćkom naselju Prekounje, također se teško miri s odlaskom sina jedinca. S njim mjesecima nema nikakve kontakte. Nakon neuspjelog zajedničkog života s hrvatskim državljaninom u Osijeku, vratila se u Bihać i živi sama.

– Ako mu se nešto dogodi, vjerujte mi, upucat ću se – poručila je Sabaheta Midžić.

Teorije zavjere

Ines Midžić je s devet godina, kada mu se majka ponovo udala, otišao živjeti s nanom, a nakon njene smrti, od 15. godine, sam je brinuo o sebi. Bio je dobar student, zainteresiran za proučavanje svjetskih teorija zavjera. No, nešto se u njemu prelomilo.

– Strašno je kada od mladića tek stasalog za život čujete da sanja o tome da postane šehid – kazao nam je jedan Midžićev poznanik.