Petak, 19 travnja, 2024

Umjesto na fakultetu, završili na ratištu

Must Read

Ines Midžić iz Bihaća trebao je u septembru 2013. godine braniti diplomski rad iz engleskog jezika na Pedagoškom fakultetu u Bihaću, no samo mjesec ranije, sa šerijatski vjenčanom suprugom Edinom Mulalić iz Bužima, otišao je u Siriju.
Putem Facebook profila, sada kao Abu Salahaddin el-Muhajer, negdje iz Sirije, držeći oružje u ruci, poručuje: “Molim Allaha za ihlas i da nas učvrsti na ispravnom putu.”

Humanitarni rad

Kako nezvanično saznajemo, ovaj bračni par nalazi se u jednom gradiću blizu Alepa koji   drže pobunjeničke snage, na čijoj strani se i bore. Inače, Ines Midžić je u Bihaću bio poznat kao aktivista NVO „Solidarnost“, u kojoj je bio angažiran kao prevodilac. Upravo je putem ove organizacije, odnosno konvoja pomoći, u više navrata boravio na saudijskom potkontinentu. Jednom prilikom, umjesto povratka u BiH, ostao je tamo, a pojedinosti u vezi s tim boravkom, odnosno gdje je bio i s kim se družio, niko ne zna.

Čak ni njegova majka nije bila upoznata s tim. Midžić je na neizvjesni put u ratom zahvaćenu Siriju poveo i šerijatski vjenčanu suprugu Edinu Mulalić, također bivšu aktivistkinju „Solidarnosti“. Kako tvrde neki njihovi poznanici, kontakti mladog para s grupama pobunjenika koji se bore protiv Asadovog režima vezani su indirektno s humanitarnim radom preko „Solidarnosti“.

Iz pouzdanih izvora saznajemo da su Ines i Edina, koja je završila Islamsku pedagošku akademiju u Bihaću, otišli prema Turskoj jer im je „obećano studiranje u Saudijskoj Arabiji“. Zemira Gorinjac, predsjednica NVO “Solidarnost” u Bihaću, pak, negira bilo kakvu vezu njene organizacije s odlaskom bivših aktivista u Siriju. Kaže da je nesretna zbog Midžićevog odlaska, za kojeg je kazala da je prekrasno dijete s bolnom životnom pričom.

– Ines je jednom prilikom putem „Solidarnosti” kao prevodilac bio u pratnji konvoja za Gazu. Svi njegovi ostali kontakti i odlasci nemaju nikakve veze s našom organizacijom i plod su isključivo njegovih privatnih aktivnosti – kazala je Gorinjac.

Nikakvi kontakti

Midžić i Mulalić su, saznajemo, ka Bliskom istoku otišli kombijem u kome je bilo još osoba iz BiH, a još se špekulira o tome ko je bio organizator. Roditelji Mulalić uvjereni su da njihova kćerka nikada ne bi otišla u Siriju da je dobila posao predavača vjeronauke u osnovnoj školi u Kozarcu kod Prijedora, s obzirom na to da je ispunjavala sve uvjete.

Edinin otac nam je kazao da se s kćerkom povremeno čuje i vidi putem Skypea. Priča mu da u graničnom dijelu Turske prema Siriji uči arapski jezik. Sabaheta, majka Inesa Midžića koja živi u bihaćkom naselju Prekounje, također se teško miri s odlaskom sina jedinca. S njim mjesecima nema nikakve kontakte. Nakon neuspjelog zajedničkog života s hrvatskim državljaninom u Osijeku, vratila se u Bihać i živi sama.

– Ako mu se nešto dogodi, vjerujte mi, upucat ću se – poručila je Sabaheta Midžić.

Teorije zavjere

Ines Midžić je s devet godina, kada mu se majka ponovo udala, otišao živjeti s nanom, a nakon njene smrti, od 15. godine, sam je brinuo o sebi. Bio je dobar student, zainteresiran za proučavanje svjetskih teorija zavjera. No, nešto se u njemu prelomilo.

– Strašno je kada od mladića tek stasalog za život čujete da sanja o tome da postane šehid – kazao nam je jedan Midžićev poznanik.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -