Published On: Pon, kol 10th, 2015

Umirovljenici će na prosvjede 24. rujna

Oko 30.000 umirovljenika u Federaciji BiH 24. rujna izaći će na prosvjede, potvrdio je za Dnevni avaz Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza Udruženja penzionera FBiH, rekavši kako će se pred zgradom federalne Vlade u Sarajevu okupiti od 12.000 do 15.000 umirovljenika, dok na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća najavljuje više od 18.000.
”Pravimo popise umirovljenika koji se prijavljuju za prosvjede, tako da sada već baratamo cifrom od 30.000 naših članova. Broj ljudi iz Sarajeva mislim da će biti veći od 12.000. To kažem jer, kada smo 2013. godine planirali prosvjede, samo iz jedne sarajevske općine prijavilo se više od 7.000 nezadovoljnih umirovljenika koji su tada, kada nam je položaj bio puno bolji, bili spremni rušiti vlast koja preko naših leđa krpi svoje rupe. To više neće moći”, kazao je Avazu Rapa.
Razlog za izlazak umirovljenika na ulicu vidi i u sramnom odnosu Federalnog zavoda MIO, iz kojeg je prvobitno bilo najavljeno da će u subotu putem banaka započeti isplatu mirovina. Ispostavilo se, međutim, da je to obavještenje bilo netočno i da su umirovljenici uzaludno došli pred vrata mnogih banaka.
”Sramotno je to da, pored kašnjenja isplate mirovina, imamo situaciju da umirovljenici ne mogu doći do novca iako je većina sredstava prikupljena i uplaćena bankama. S obzirom na dobru uplatu, ovoga mjeseca očekujemo da sve mirovine ipak budu podijeljene do 18. Kolovoza”, istakuo je Rapa.
Dodao je kako je odlaganje prosvjeda moguće samo u slučaju postizanja sporazuma o povećanju mirovina za pet posto do kraja godine.
”Naši zahtjevi prema aktualnoj vlasti su da se sanira Fond MIO, koji je u gubitku više od 140 milijuna KM, kako bi se mirovine mogle isplaćivati već prvog u mjesecu. Također, tražit ćemo i povećanje mirovina za pet posto, kao i usvajanje strategije reforme u mirovinskom sustavu sa setom pratećih zakona koji bi, na određeni način, barem donekle poboljšali veoma loš položaj umirovljenika”, rekao je Rapa.
 
U Fojnici će, kako je pojasnio, 11. rujna biti održan skup članova Saveza udruženja penzionera i predsjednika mjesnih zajednica, koji će sudjelovati u organizaciji prosvjeda.
”Veliki broj građana najavio je da će nam se pridružiti, a to bi već bilo problem kontrolirati ”, tvrdi Rapa.
”Dok će naše kolege u RS od iduće godine dijeliti sudbinu svih proračunskih korisnika, jer Vlada RS pokazala je da može namiriti novac za ovu populaciju, kod nas vlast ne da ni marke. Štoviše, od nas vlast krade. Oko 250 milijuna KM od naših zarađenih mirovina ide za one koji nemaju zarađene mirovine, sedam za povoljnije umirovljenje… Vlast je sve činila i išla nauštrb umirovljenika. Sada mi tražimo bolji odnos i ono što nam pripada”, poručuje Rapa.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare