Published On: Tue, Aug 18th, 2015

Umirovljeni najavljuju masovne prosvjede

Savez udruženja umirovljenika u FBiH najavio je za 29. rujan masovne prosvjede umirovljenika, koji će biti održani u nekoliko gradova u Federaciji BiH…
Odluka o održavanju masovnih prosvjeda umirovljenika u Federaciji BiH donesena je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u FBiH kojoj su nazočili svi predsjednici kantonalnih saveza.
Prosvjedi su najavljeni za 29. rujan (utorak) s početkom u 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, a istovremeno će biti održani i u Zenici i Bihaću.
Iz Saveza navode da se, prema dosad prispjelim informacijama, za prosvjede prijavilo oko 20.000 umirovljenika s tim da se aktivnost na organiziranju prosvjeda nastavlja kontinuirano do održavanja prosvjeda.
Na današnjoj sjednici potvrđeni su ranije istaknuti zahtjevi Saveza umirovljenika upućeni Vladi FBiH i to saniranje Fonda FZ PIO/MIO i osiguranje isplate mirovina najkasnije do 5. u mjesecu; donošenje seta zakona koji proizilaze iz reforme mirovinskog sustava i to zakona o PIO/MIO, zakona o FZ PIO/MIO, zakona o porezima i doprinosima.
– Na sastanku je donesen zaključak da u donošenju tih zakona treba aktivno sudjelovati naš Savez i da suglasnost prilikom konačnog usvajanja tih zakona. Te zakone treba donijeti tijekom ove godine, a da stupe na snagu 1. siječnja 2016. godine – ističu iz Saveza udruženja umirovoljenika FBiH.
U priopćenju za javnost navodi se da umirovljenici zahtijevaju „povećanje financijskog plana FZ PIO/MIO u 2016. godini za pet posto da bi se izvršilo povećanje odnosno usklađivanje mirovina prema odredbama novog Zakona o PIO/MIO”.
– Donošenje odluke o oslobađanju plaćanja poreza našeg Saveza na iznos članarine koja se prikuplja od mirovina i služi 80 posto za plaćanje posmrtnina, a 20 posto za materijalne i druge troškove humanitarnog karaktera – navodi se.
Iz Saveza udruženja umirovljenika u FBiH ističu da će biti zatražen još jedan sastanak s premijerom Federacije Fadilom Novalić „da bi se razmotrili ovi naši zahtjevi za koje smatramo da su realni i opravdani i da je moguće njihovo rješavanje u okviru postojećeg stanja“.