Published On: Uto, kol 18th, 2015

ČOVIĆ: Ovako uređena BiH ne može izvršiti zadatke koje EU od nje očekuje

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da se Bosna i Hercegovina neće uspjeti priključiti EU-u bez unutarnjeg preustroja zemlje i zauzeo se za široki koncezus vlasti i oporbe oko europskih reformi.
“Sasvim sigurno ovako uređena BiH teško može odgovoriti zadacima koje od nas očekuje EU”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH novinarima u Mostaru.
Dodao je da čelnici Unije očekuju provedbu značajnih reformi koje uključuju i promjenu izbornog zakona zemlje.
Tim bi izmjenama trebalo osigurati da se pripadnici manjina mogu natjecati za najvažnije funkcije u državi, a da se istodobno najmalobrojnijim Hrvatima omogući biranje svojih predstavnika bez da im ih nameću brojnji Bošnjaci i Srbi.
Čović se zauzeo za široku ‘europsku koaliciju’, smatrajući da manjinske vlade u dva entiteta i na razini države teško mogu provoditi zahtjevne reforme što se pokazalo i na tijesnoj potpori promjena Zakona o radu na čijem donošenju je inzistirala EU.
“Morat ćemo drukčije rješavati odnose u BiH i shvatiti da danas moramo naći kompromis između pozicije i opozicije kako bi se uhvatili u koštac s najkrupnijim problemima ove zemlje”, istaknuo je Čović.
Rekao je da se u Vladi Federacije BiH mora raditi na velikoj koaliciji, a ne na manjinskoj vladi, aludirajući na pokušaje vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) da okupi niz manjih stranaka. Čović se zauzima da u vlasti bude Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare